Hlavní obsah

Domácí bomba na imunitu? Vyzkoušejte nakládanou řepu s křenem!

Foto: user14908974 , Freepik

Salát z červené řepy

Řepa, křen a zelí – trojice, která dokáže rozvířit chuťové buňky. Vyzkoušejte domácí nakládačku, která vás v zimě zahřeje a dodá sílu!

Článek

Nakládaná řepa se zelím a křenem podle starého rodinného receptu


Na tenhle recept jsem si vzpomněl při jedné návštěvě u tety na Moravě. Ve spíži měla zavařeniny od výmyslu světa, ale právě sklenice s fialovo-bílým obsahem mě zaujala nejvíc. Nakládaná řepa se zelím a křenem mě překvapila svou svěžestí a pikantností – a od té doby ji dělám každoročně sám.

Co budete potřebovat (na cca 6 sklenic o objemu 0,7 l):

  • 2 kg syrové červené řepy
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • cca 150 g čerstvého křenu (případně dle chuti)
  • 1,2 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 200 g cukru krystal
  • 3 lžíce soli
  • pár kuliček černého pepře a nového koření

Postup:

  1. Řepu pořádně umyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zelí nakrouhejte najemno jako na salát, křen nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Všechny tři suroviny promíchejte ve velké míse. Pokud máte rádi výraznější křen, přidejte víc – tohle je hodně individuální.
  3. Mezitím si připravte nálev: v hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a nové koření. Přiveďte k varu a krátce povařte, až se cukr i sůl zcela rozpustí.
  4. Do čistých zavařovacích sklenic vrstvěte směs řepy, zelí a křenu a zalijte horkým nálevem. Dobře uzavřete.
  5. Sterilizujte při 85 °C asi 20 minut. Nechte sklenice pomalu vychladnout a pak je uskladněte na tmavém chladném místě.

Chuť se krásně rozvine po několika týdnech, ale my doma často neodoláme a otevíráme už po pár dnech. Hodí se ke všemu – ke klobáse, pečenému masu, ale i do bagety s tvarohem.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Červená řepa

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz