Článek
Nakládaná řepa se zelím a křenem podle starého rodinného receptu
Na tenhle recept jsem si vzpomněl při jedné návštěvě u tety na Moravě. Ve spíži měla zavařeniny od výmyslu světa, ale právě sklenice s fialovo-bílým obsahem mě zaujala nejvíc. Nakládaná řepa se zelím a křenem mě překvapila svou svěžestí a pikantností – a od té doby ji dělám každoročně sám.
Co budete potřebovat (na cca 6 sklenic o objemu 0,7 l):
- 2 kg syrové červené řepy
- 1 menší hlávka bílého zelí
- cca 150 g čerstvého křenu (případně dle chuti)
- 1,2 l vody
- 500 ml jablečného octa
- 200 g cukru krystal
- 3 lžíce soli
- pár kuliček černého pepře a nového koření
Postup:
- Řepu pořádně umyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zelí nakrouhejte najemno jako na salát, křen nastrouhejte na jemném struhadle.
- Všechny tři suroviny promíchejte ve velké míse. Pokud máte rádi výraznější křen, přidejte víc – tohle je hodně individuální.
- Mezitím si připravte nálev: v hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a nové koření. Přiveďte k varu a krátce povařte, až se cukr i sůl zcela rozpustí.
- Do čistých zavařovacích sklenic vrstvěte směs řepy, zelí a křenu a zalijte horkým nálevem. Dobře uzavřete.
- Sterilizujte při 85 °C asi 20 minut. Nechte sklenice pomalu vychladnout a pak je uskladněte na tmavém chladném místě.
Chuť se krásně rozvine po několika týdnech, ale my doma často neodoláme a otevíráme už po pár dnech. Hodí se ke všemu – ke klobáse, pečenému masu, ale i do bagety s tvarohem.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost