Článek
Domácí Whole30 majonéza
Ingredience:
- 1 celé vejce (nejlépe bio, pokojové teploty)
- 250 ml světlého avokádového nebo extra panenského olivového oleje (jemné chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo jablečného octa)
- 1/2 lžičky mořské soli
- Volitelně: 1/2 lžičky hořčice (bez cukru, bez aditiv – např. dijonská Whole30 kompatibilní)
Postup:
- Do vysoké úzké nádoby (ideálně pro tyčový mixér) dej vejce, citronovou šťávu, sůl a případně hořčici.
- Přilij celý olej – nepojí se, to je v pořádku.
- Tyčový mixér ponoř až na dno nádoby, zapni ho a drž ho v klidu asi 10–15 vteřin – začne se tvořit majonéza.
- Jakmile uvidíš, že základ houstne, pomalu zvedej mixér nahoru, aby se olej postupně zapracoval.
- Hotovou majonézu přesuň do čisté sklenice, skladuj v lednici až týden.
Tipy:
- Pokud chceš pikantnější verzi, přidej špetku česneku nebo kapku Whole30 schválené chilli omáčky.
- Pokud se ti majonéza nespojí, můžeš začít znovu s novým vejcem a přidat nevydařenou směs jako nový „olej“.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost