Článek
Whole30 snídaně: Vejce na sladkých bramborách se špenátem a avokádem
Ingredience (na 2 porce):
- 1 střední batát (sladká brambora)
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 4 vejce
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka mletého chilli (volitelně)
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, koriandr nebo pažitka)
Postup:
- Připrav sladké brambory
Batát oloupej a nakrájej na tenké plátky nebo menší kostky. Na pánvi rozehřej lžíci olivového oleje a batát opeč dozlatova – trvá to asi 8–10 minut, občas promíchej. Osol a opepři. - Přidej špenát
Jakmile jsou batáty téměř hotové, přihoď k nim špenát a nech ho jen lehce zavadnout (cca 1–2 minuty). - Usmaž vejce
Na druhé pánvi rozehřej zbylý olej a usmaž vejce – podle chuti volské oko nebo míchaná. Opět můžeš jemně osolit a přidat špetku chilli pro ostřejší variantu. - Servírování
Na talíř navrstvi směs batátů a špenátu, přidej vejce a navrch dej půlku avokáda nakrájenou na plátky. Ozdob čerstvými bylinkami a podávej ihned.
Tip z kuchyně:
Chceš víc bílkovin? Přidej na pánev i trochu nakrájeného kuřecího masa z předchozího dne – pokud bylo připravené bez cukru, alkoholu nebo jiných zakázaných ingrediencí.