Hlavní obsah

Domácí těstoviny jako z Itálie: Recept a tipy, jak je správně uchovat

Foto: freepik

Domácí těstoviny

Vyrobte si doma poctivé těstoviny jen ze tří surovin. Ukážeme vám nejen jednoduchý recept, ale i to, jak těstoviny správně skladovat, aby vydržely čerstvé i několik měsíců.

Článek

Domácí vaječné těstoviny jako od italské nonny

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky (nejlépe typu 00, ale stačí i klasická hladká)
  • 3 vejce (velikost M)
  • špetka soli
  • mouka na podsypání

Postup:

  1. Příprava těsta
    Na čistý pracovní stůl nebo dřevěné prkénko nasyp mouku do hromádky a uprostřed udělej důlek. Do něj rozklepni vejce a přidej špetku soli.
  2. Zamíchání vajec
    Vidličkou jemně rozšlehej vejce ve středu a postupně do nich zapracovávej mouku z okrajů. Jakmile těsto začne houstnout, začni hníst rukama.
  3. Hnětení
    Těsto hněť minimálně 10 minut – musí být hladké, elastické a pevné. Pokud je příliš suché, přidej pár kapek vody. Je-li příliš lepivé, přisyp trochu mouky.
  4. Odpočinek
    Zabal těsto do potravinové fólie a nech ho 30 minut odležet při pokojové teplotě.
  5. Tvarování těstovin
    Těsto rozděl na menší části a vyválej na tenký plát (ideálně pomocí strojku, ale zvládneš to i válečkem). Plát lehce popraš moukou a nakrájej ostrým nožem nebo kolečkem na proužky – podle obrázku cca 5–7 mm široké.
  6. Sušení nebo vaření
    Čerstvé těstoviny můžeš hned vařit ve vroucí osolené vodě (stačí 2–3 minuty) nebo je nechat lehce oschnout na utěrce, aby nelepily.

Tip jak skladovat domácí těstoviny

1. Krátkodobé skladování (do 2 dnů)

Pokud těstoviny plánuješ vařit během 1–2 dnů, nech je nejdřív trochu proschnout:

  • rozlož je volně na čistou utěrku nebo prkénko, ideálně tak, aby se nepřekrývaly,
  • nech je schnout 1–2 hodiny při pokojové teplotě,
  • pak je přesuň do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku a ulož do lednice.

Pozor: v lednici vydrží maximálně 48 hodin – poté začnou vlhnout a mohou se kazit.

2. Dlouhodobé skladování – mražení

Skvělý způsob, jak mít domácí těstoviny po ruce kdykoliv:

  • těstoviny jemně popraš moukou, stoč do hnízdeček nebo rozlož na tác,
  • nech je ztuhnout v mrazáku (cca 30–60 minut),
  • poté přesuň do uzavíratelného sáčku nebo krabičky a vrať zpět do mrazáku.

V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Vař je rovnou mražené – nechej je jen o minutu déle ve vroucí vodě.

3. Sušení pro dlouhodobé skladování (až 2 měsíce)

Pokud chceš těstoviny uchovat bez mražení:

  • rozlož je na síťku, sušák nebo utěrku,
  • nech schnout ideálně v suché místnosti, kde proudí vzduch – schnutí trvá cca 24–48 hodin podle vlhkosti,
  • po úplném vysušení (budou tvrdé na dotek) je přesuň do sklenice, plátěného sáčku nebo papírové krabice.

Skladuj v suchu a temnu – ideálně ve spíži nebo skříni. Vydrží 1–2 měsíce.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz