Článek
Vícezrnné kaiserky, které doma mizí ještě teplé
Nikdy jsem si nemyslel, že si budu doma péct housky. Ale když jsem jednou zkusil udělat vlastní vícezrnné kaiserky, už nebylo cesty zpět. Nejen, že krásně voní a chutnají – hlavně přesně víš, co v nich je. Žádné konzervanty, žádná chemie. Jen mouka, semínka a poctivá práce.
Ingredience (na 8–10 housek):
- 250 g hladké mouky
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrsti semínek (lněné, slunečnicové, sezam apod.) + něco navrch
Postup:
- Těsto: Do mísy nasyp obě mouky, přidej sůl a semínka. V hrníčku smíchej vodu s droždím a cukrem, nech pár minut aktivovat. Pak přidej k mouce spolu s olejem a vypracuj těsto – ideálně rukama nebo robotem. Mělo by být měkké, trochu lepivé, ale držet tvar.
- Kynutí: Těsto přikryj utěrkou a nech v teple kynout asi 60–75 minut, až zdvojnásobí objem.
- Tvarování: Vykynuté těsto rozděl na cca 8–10 stejných dílů. Každý vytvaruj do bochánku a případně pomocí kaiser razítka nebo nože lehce nařízni do tvaru hvězdy (není nutné, jen efekt).
- Druhé kynutí: Bochánky přenes na plech s pečicím papírem, přikryj a nech ještě 20–30 minut kynout.
- Pečení: Troubu předehřej na 220 °C. Před pečením housky potřete vodou, posyp ještě trochou semínek a vlož do trouby. Na dno trouby můžeš dát malý plecháček s vodou pro páru. Peč 15–18 minut dozlatova.
- Vychladnutí: Nech housky chvilku vychladnout na mřížce – ale přiznám se, u nás doma málokdy vydrží do úplného vychladnutí.
Proč se do nich zamilujete:
- Jsou výživnější díky celozrnné mouce a semínkům.
- Nádherně voní a chutnají lépe než z obchodu.
- Skvěle se hodí i na mražení – stačí je pak jen rozpéct.