Hlavní obsah

Italská klasika, kterou zvládne každý! A chutná božsky

Foto: wahyu_t , Freepik

Permezánové rizoto

Rizoto, které chutná jako z luxusní restaurace, ale zvládnete ho levou zadní doma. Stačí pár kvalitních surovin a trocha trpělivosti.

Článek

Krémové parmazánové rizoto: jednoduchost, která ohromí

Na parmazánové rizoto jsem přišel úplnou náhodou. Měl jsem doma jen pár základních surovin, hlad jako vlk a chuť na něco, co pohladí žaludek i duši. Místo složitého přemýšlení jsem sáhl po tom, co doma vždycky je – rýže, máslo, sýr a vývar. A vzniklo jedno z nejjednodušších, ale zároveň nejlahodnějších jídel, jaké si umíte představit.

Používám kulatozrnnou rýži, ideálně arborio nebo carnaroli. Rozdíl mezi obyčejnou rýží a touhle je při rizotu znát na první lžíci – krémovost a jemnost prostě neokecáte. Na olivovém oleji si nejdřív zpěním jednu drobně nakrájenou šalotku. Cibule by měla jen zesklovatět, ne zezlátnout – jinak se zbytečně přebije jemná chuť celého jídla.

Jakmile je cibulka připravená, přisypu rýži – a tady je důležitý krok: nechat ji lehce opražit. Rýže se tak jakoby „uzavře“ a bude krásně držet tvar. Když začne být zrníčko sklovité, přichází čas na první naběračku vývaru. Používám horký zeleninový vývar, ideálně domácí, ale když není čas, i dobrý kupovaný udělá službu.

Teď začíná ta pravá „rizotová magie“. Vývar se přidává postupně, vždy po jedné naběračce, a trpělivě se míchá. Ano, je to trošku meditační proces – stát u plotny a pozorovat, jak rýže saje vývar jako houba. A právě tohle pomalé vaření a neustálé míchání dává rizotu jeho typickou krémovou konzistenci.

Když už je rýže téměř al dente, tedy na skus – ani tvrdá, ani kašovitá – přichází závěrečná fáze. Odstavím z plotny, přidám pořádný kus másla (klidně dvě lžíce, nešetřete) a velkou hrst čerstvě strouhaného parmazánu. Zamíchám, přiklopím pokličkou a nechám pár minut odpočívat. Během těch pár minut se stane kouzlo – chutě se propojí a struktura zjemní tak, že máte pocit, že jíte hedvábí.

Na talíři už jen stačí dozdobit čerstvě mletým pepřem, pár hoblinkami parmazánu a možná i snítkou tymiánu nebo petrželky, chcete-li vypadat profík. Můžete přidat i něco navíc – grilovanou zeleninu, restované houby nebo sázené vajíčko – ale věřte mi, tohle rizoto obstojí i samo o sobě. Je to poctivé jídlo, které s minimem surovin vykouzlí maximální zážitek.

Suroviny na 2 porce krémového parmazánového rizota:

  • 150 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
  • 1 menší šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 600 ml zeleninového vývaru (horkého)
  • 40 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu (nebo Grana Padano)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • (volitelně: pár hoblinek parmazánu na ozdobu, čerstvé bylinky)

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz