Hlavní obsah

Kalamáry jako z pláže: Jednoduchý trik, který promění obyčejný večer

Foto: lifeforstock , Freepik

Křupavé, zlatavé a neodolatelně voňavé. Smažené kalamáry si doma připravíte snadno – stačí pár surovin, horký olej a chuť přenést se zpět na dovolenou u moře.

Článek

Smažené kalamáry jako z dovolené u moře

Kalamáry jsem poprvé připravil doma po návratu z dovolené na Mallorce. Chtěl jsem si tu křupavou chuť připomenout, a světe div se – s pár triky to zvládne i běžná kuchyň.

Ingredience (pro 2–3 osoby):

  • 500 g očištěných kalamárů (kroužky nebo celé malé kalamáry)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g kukuřičného škrobu nebo semoliny (pro extra křupavost)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 citron
  • olej na smažení (např. slunečnicový nebo arašídový)
  • volitelně: špetka kajenského pepře nebo sladké papriky

Postup:

  1. Příprava kalamárů: Pokud používáte celé malé kalamáry, očistěte je (odstraňte vnitřnosti a páteř). V případě kroužků je jen opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou.
  2. Obalování: V misce smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob (nebo semolinu), sůl a pepř. Přidejte i špetku papriky, pokud chcete pikantnější chuť.
  3. Smažení: Rozpalte olej na 170–180 °C. Kalamáry obalte ve směsi mouky, oklepejte přebytek a vkládejte do oleje. Smažte max. 1–2 minuty – opravdu stačí krátce, aby neztvrdly.
  4. Odkapání: Vyndejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje.
  5. Servírování: Ihned podávejte s citronem a ideálně i s domácí aioli nebo tatarkou. Skvěle chutnají i s čerstvým bílým chlebem.

Tip z vlastní kuchyně:

Nejdůležitější trik? Kalamáry nikdy nepřepékat. Krátké smažení zajistí jemnost uvnitř a křupavý povrch. A opravdu nezapomeňte na citron – bez něj to není ono.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz