Článek
Letní salát z rýže se zeleninou a bylinkami
Ingredience (4 porce):
- 200 g rýže (nejlépe Basmati nebo jasmínová)
- 1 menší zelená cuketa
- 1 menší žlutá cuketa (nebo více zelené)
- 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 100 g cukrových lusků nebo zelených fazolek
- 1 stroužek česneku (volitelně)
- olivový olej
- sůl, pepř
- šťáva z půlky citronu
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
Postup:
- Rýži uvařte podle návodu v osolené vodě, ideálně tak, aby byla sypká. Nechte ji zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte zeleninu:
Cukety nakrájejte na půlkolečka.
Fazolky a hrášek krátce povařte v osolené vodě (cca 2–3 minuty), ihned zchlaďte ledovou vodou, aby zůstaly křupavé a zelené. - Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a lehce orestujte cuketu. Můžete přidat i prolisovaný česnek. Restujte krátce, jen aby cuketa změkla, ale zůstala pevná.
- V míse promíchejte rýži, zeleninu i bylinky. Dochucujte solí, pepřem, citronovou šťávou a trochou olivového oleje.
- Na závěr posypte čerstvou nasekanou petrželkou a můžete podávat.