Hlavní obsah

Léto na talíři: Recept na zdravý rýžový salát, který chutná úplně všem

Foto: timolina , Freepik

Lehký, osvěžující salát z rýže a sezónní zeleniny je ideální na léto. Skvělý jako zdravý oběd, příloha ke grilování nebo rychlá večeře bez masa.

Článek

Letní salát z rýže se zeleninou a bylinkami

Ingredience (4 porce):

  • 200 g rýže (nejlépe Basmati nebo jasmínová)
  • 1 menší zelená cuketa
  • 1 menší žlutá cuketa (nebo více zelené)
  • 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 100 g cukrových lusků nebo zelených fazolek
  • 1 stroužek česneku (volitelně)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst čerstvé hladkolisté petrželky

Postup:

  1. Rýži uvařte podle návodu v osolené vodě, ideálně tak, aby byla sypká. Nechte ji zcela vychladnout.
  2. Mezitím si připravte zeleninu:
    Cukety nakrájejte na půlkolečka.
    Fazolky a hrášek krátce povařte v osolené vodě (cca 2–3 minuty), ihned zchlaďte ledovou vodou, aby zůstaly křupavé a zelené.
  3. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a lehce orestujte cuketu. Můžete přidat i prolisovaný česnek. Restujte krátce, jen aby cuketa změkla, ale zůstala pevná.
  4. V míse promíchejte rýži, zeleninu i bylinky. Dochucujte solí, pepřem, citronovou šťávou a trochou olivového oleje.
  5. Na závěr posypte čerstvou nasekanou petrželkou a můžete podávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz