Hlavní obsah

Nejlepší sekaná pod sluncem: Tajemství je v obyčejném rohlíku!

Foto: timolina , Freepik

Na tuhle domácí sekanou nedáte dopustit – je jednoduchá, krásně drží tvar a chutná skvěle i druhý den na chlebu.

Článek

Domácí sekaná jako od babičky

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (nejlépe půl na půl vepřové a hovězí)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rohlíky nebo krajíce staršího chleba
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, pepř
  • olej nebo sádlo na vymazání pekáče
  • případně 1 vařené vejce do středu (volitelné)

Postup:

  1. Příprava pečiva:
    Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem, nechte změknout.
  2. Základ sekané:
    Cibuli nasekejte nadrobno a lehce osmažte na trošce oleje dozlatova. Přidejte ji do mísy k mletému masu.
  3. Dochucení:
    K masu přidejte vymačkané rohlíky, česnek prolisovaný, vejce, hořčici, majoránku, papriku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte rukama. Směs má být kompaktní, ale ne moc řídká.
  4. Tvarování:
    Z masové směsi vytvarujte šišku, případně dovnitř vložte vařená vejce. Přendejte do vymazaného pekáčku.
  5. Pečení:
    Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut. Během pečení podlijte trochou vody nebo vývaru a občas přelijte výpekem.
  6. Závěr:
    Nechte lehce odpočinout, pak krájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší, okurkou nebo chlebem.

Tip navíc:

Sekaná je skvělá i studená – třeba s hořčicí a krajícem chleba jako rychlá večeře nebo svačina na cesty.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz