Článek
Domácí sekaná jako od babičky
Ingredience:
- 500 g mletého masa (nejlépe půl na půl vepřové a hovězí)
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rohlíky nebo krajíce staršího chleba
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- sůl, pepř
- olej nebo sádlo na vymazání pekáče
- případně 1 vařené vejce do středu (volitelné)
Postup:
- Příprava pečiva:
Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem, nechte změknout. - Základ sekané:
Cibuli nasekejte nadrobno a lehce osmažte na trošce oleje dozlatova. Přidejte ji do mísy k mletému masu. - Dochucení:
K masu přidejte vymačkané rohlíky, česnek prolisovaný, vejce, hořčici, majoránku, papriku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte rukama. Směs má být kompaktní, ale ne moc řídká. - Tvarování:
Z masové směsi vytvarujte šišku, případně dovnitř vložte vařená vejce. Přendejte do vymazaného pekáčku. - Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut. Během pečení podlijte trochou vody nebo vývaru a občas přelijte výpekem. - Závěr:
Nechte lehce odpočinout, pak krájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší, okurkou nebo chlebem.
Tip navíc:
Sekaná je skvělá i studená – třeba s hořčicí a krajícem chleba jako rychlá večeře nebo svačina na cesty.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost