Článek
Není nad to, když se víkend nese ve znamení slunce, sklenky vína a vůně moře. Přesně tuhle atmosféru ve mně evokuje španělská paella. U nás doma se z ní stal malý rituál – každý má svůj oblíbený kousek: někdo křupavé kousky choriza, jiný šťavnaté krevety. A já? Já miluju ten okamžik, kdy se všechno spojí v jeden harmonický celek. Tady je recept, podle kterého připravuju svou paellu já.
Ingredience na 4 porce
- 300 g kuřecích stehenních řízků
- 200 g kvalitního choriza
- 250 g syrových krevet (nejlépe neloupaných)
- 500 g čerstvých mušlí (např. slávky)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 rajčata (nebo 200 g drcených rajčat)
- 300 g rýže na paellu (např. bomba nebo arborio)
- 750 ml vývaru (ideálně rybího nebo kuřecího)
- špetka šafránu (nebo mletá kurkuma jako dostupnější varianta)
- olivový olej
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka a citron na podávání
Postup krok za krokem
1. Příprava surovin:
Než se pustíte do vaření, nachystejte si vše – u paelly je důležité mít přehled. Chorizo nakrájejte na plátky, kuře na menší kostky. Cibuli a česnek nasekejte najemno, papriku na proužky a rajčata spařte a oloupejte (nebo použijte kvalitní konzervovaná).
2. Opékání masa a zeleniny:
V pánvi (nejlépe na paellu, ale postačí i hlubší široká pánev) rozehřejte olivový olej. Nejprve zprudka opečte kuře, osolte a dejte stranou. Pak opečte chorizo – pustí nádherně voňavý tuk. Přidejte cibuli, česnek a papriku, krátce restujte.
3. Rajčata a rýže:
Do pánve přidejte rajčata a nechte chvíli dusit, až se odpaří přebytečná tekutina. Vsypte rýži a nechte ji krátce osmahnout – musí nasáknout chuť základu. Zalijte horkým vývarem, přidejte šafrán, promíchejte a stáhněte plamen.
4. Klíčová fáze – vaření bez míchání:
Teď přichází ta pravá magie – rýži už nemíchejte. Vařte na mírném ohni zhruba 15–20 minut. V polovině přidejte zpět kuře a chorizo. Zhruba 5 minut před koncem položte navrch krevety a mušle (mušle předem očistěte a vyhoďte ty, které jsou otevřené).
5. Odpočinek:
Jakmile je rýže měkká a tekutina vstřebaná, přikryjte pánev alobalem a nechte paellu 5–10 minut dojít. Mušle se otevřou, krevety zůstanou krásně růžové a vše se propojí.
6. Servírování:
Na talíři posypte nasekanou petrželkou, zakápněte citronem a nezapomeňte na sklenku bílého vína. Ať vám chutná!
Tip z kuchyně:
Pokud se vám podaří vytvořit na dně pánve lehce připálenou krustu (tzv. socarrat), gratuluju – právě jste dosáhli mistrovství paelly!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost