Hlavní obsah

Neodolatelná paella z jedné pánve: Chuť Španělska u vás doma

Foto: wirestock , Freepik

Paella

Paella není jen jídlo, je to zážitek! Naučte se připravit španělskou klasiku s krevetami, kuřetem, chorizem a mušlemi, která okouzlí vaše smysly i hosty.

Článek

Není nad to, když se víkend nese ve znamení slunce, sklenky vína a vůně moře. Přesně tuhle atmosféru ve mně evokuje španělská paella. U nás doma se z ní stal malý rituál – každý má svůj oblíbený kousek: někdo křupavé kousky choriza, jiný šťavnaté krevety. A já? Já miluju ten okamžik, kdy se všechno spojí v jeden harmonický celek. Tady je recept, podle kterého připravuju svou paellu já.

Ingredience na 4 porce

  • 300 g kuřecích stehenních řízků
  • 200 g kvalitního choriza
  • 250 g syrových krevet (nejlépe neloupaných)
  • 500 g čerstvých mušlí (např. slávky)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata (nebo 200 g drcených rajčat)
  • 300 g rýže na paellu (např. bomba nebo arborio)
  • 750 ml vývaru (ideálně rybího nebo kuřecího)
  • špetka šafránu (nebo mletá kurkuma jako dostupnější varianta)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka a citron na podávání

Postup krok za krokem

1. Příprava surovin:
Než se pustíte do vaření, nachystejte si vše – u paelly je důležité mít přehled. Chorizo nakrájejte na plátky, kuře na menší kostky. Cibuli a česnek nasekejte najemno, papriku na proužky a rajčata spařte a oloupejte (nebo použijte kvalitní konzervovaná).

2. Opékání masa a zeleniny:
V pánvi (nejlépe na paellu, ale postačí i hlubší široká pánev) rozehřejte olivový olej. Nejprve zprudka opečte kuře, osolte a dejte stranou. Pak opečte chorizo – pustí nádherně voňavý tuk. Přidejte cibuli, česnek a papriku, krátce restujte.

3. Rajčata a rýže:
Do pánve přidejte rajčata a nechte chvíli dusit, až se odpaří přebytečná tekutina. Vsypte rýži a nechte ji krátce osmahnout – musí nasáknout chuť základu. Zalijte horkým vývarem, přidejte šafrán, promíchejte a stáhněte plamen.

4. Klíčová fáze – vaření bez míchání:
Teď přichází ta pravá magie – rýži už nemíchejte. Vařte na mírném ohni zhruba 15–20 minut. V polovině přidejte zpět kuře a chorizo. Zhruba 5 minut před koncem položte navrch krevety a mušle (mušle předem očistěte a vyhoďte ty, které jsou otevřené).

5. Odpočinek:
Jakmile je rýže měkká a tekutina vstřebaná, přikryjte pánev alobalem a nechte paellu 5–10 minut dojít. Mušle se otevřou, krevety zůstanou krásně růžové a vše se propojí.

6. Servírování:
Na talíři posypte nasekanou petrželkou, zakápněte citronem a nezapomeňte na sklenku bílého vína. Ať vám chutná!

Tip z kuchyně:

Pokud se vám podaří vytvořit na dně pánve lehce připálenou krustu (tzv. socarrat), gratuluju – právě jste dosáhli mistrovství paelly!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz