Článek
Když přijde sezóna jahod, tahle roláda u nás doma nesmí chybět. Vypadá slavnostně, chutná osvěžujícím způsobem a hlavně – obejde se bez pečení. Nejednou se stalo, že během návštěvy zmizela celá, ještě než jsem stihla dojíst vlastní kousek.
Co budete potřebovat:
- 1 balení kakaových sušenek (ideálně bez náplně)
- 100 ml silné černé kávy (nebo rozpustné, hlavně neslazené)
- 2 lžíce rumu (můžete vynechat, ale přidá aroma)
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- cca 200 g čerstvých jahod
Jak na to:
- Sušenkový základ: Sušenky rozdrtím na jemno a smíchám s kávou a rumem. Výsledná hmota má držet pohromadě, ale nelepí se ke všemu, co potká.
- Tvarování: Hmotu rozprostřu na potravinářskou fólii nebo pečicí papír do tvaru obdélníku vysokého cca 1 cm.
- Krém: Ušlehám smetanu se ztužovačem, pak vmíchám tvaroh a cukr. Krém je nadýchaný, ale pevný – ideální konzistence.
- Plnění: Krém rozetřu rovnoměrně na celý obdélník. Omyté a osušené jahody nakrájím na poloviny nebo čtvrtiny a rozložím je ke kratší straně – podle toho, odkud budu rolovat.
- Zarolování: Pomocí fólie roládu opatrně stáčím a pevně zabalím. Uložím do lednice alespoň na 3 hodiny, ale čím déle chladí, tím lépe se krájí.
- Servírování: Před podáváním stáhnu fólii, roládu klidně popráším kakaem, cukrem nebo poliji čokoládou. Řez vypadá nádherně – světlý krém, jahody a tmavý základ.
Tip: Pokud chcete extra efekt, můžete před podáváním ozdobit vršek rolády čerstvými jahodami a lístky máty.