Článek
Cuketová polévka, kterou budete chtít jíst i v létě
Cuket je všude dost a člověk už neví, co s nimi? Tuhle jednoduchou polévku vařím každé léto a nikdy nezklame. Má jemnou chuť, je krásně krémová a díky česneku i trošku pikantní. Navíc ji máte hotovou raz dva.
Ingredience:
- 1 větší cuketa (klidně i se slupkou, když není přerostlá)
- 1 větší brambora
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo provensálského koření
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 700 ml vývaru (nebo voda + bujon)
- Sůl a pepř dle chuti
- Lžička zakysané smetany nebo lžíce sýra na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Základ: Na másle s trochou olivového oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidám česnek. Nechám zesklovatět, ne zhnědnout.
- Zelenina: Přihodím na kousky nakrájenou bramboru a cuketu. Promíchám, krátce orestuju a zasypu tymiánem.
- Vaření: Zaliju vývarem a vařím asi 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Mixování: Všechno rozmixuju dohladka tyčovým mixérem. Když je polévka moc hustá, přidám trochu horké vody. Dochutím solí a pepřem.
- Servírování: Na talíři ozdobím lžičkou zakysané smetany nebo posypu nastrouhaným parmazánem. Skvělá je i s opečeným chlebem nebo krutony.