Hlavní obsah

Nevíte co s cuketou? Tuhle polévku budete vařit celé léto

Foto: freepik

Krémová cuketová polévka hotová za 30 minut. Lehká, lahodná a ideální i v horkých dnech!

Článek

Cuketová polévka, kterou budete chtít jíst i v létě

Cuket je všude dost a člověk už neví, co s nimi? Tuhle jednoduchou polévku vařím každé léto a nikdy nezklame. Má jemnou chuť, je krásně krémová a díky česneku i trošku pikantní. Navíc ji máte hotovou raz dva.

Ingredience:

  • 1 větší cuketa (klidně i se slupkou, když není přerostlá)
  • 1 větší brambora
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo provensálského koření
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 700 ml vývaru (nebo voda + bujon)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Lžička zakysané smetany nebo lžíce sýra na ozdobu (volitelné)

Postup:

  1. Základ: Na másle s trochou olivového oleje orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidám česnek. Nechám zesklovatět, ne zhnědnout.
  2. Zelenina: Přihodím na kousky nakrájenou bramboru a cuketu. Promíchám, krátce orestuju a zasypu tymiánem.
  3. Vaření: Zaliju vývarem a vařím asi 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Mixování: Všechno rozmixuju dohladka tyčovým mixérem. Když je polévka moc hustá, přidám trochu horké vody. Dochutím solí a pepřem.
  5. Servírování: Na talíři ozdobím lžičkou zakysané smetany nebo posypu nastrouhaným parmazánem. Skvělá je i s opečeným chlebem nebo krutony.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz