Hlavní obsah

Polévka, co zachrání večeři: Stačí špenát a zakysanka!

Foto: freepik

Špenátový krém

Krémová, sytá a přitom lehká – tahle špenátová polévka se zakysanou smetanou vás překvapí svojí jemností i bohatou chutí. Ideální volba, když máte chuť na něco zeleného a teplého.

Článek

Špenátová krémová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience (4 porce):

  • 300 g čerstvého špenátu (nebo 200 g mraženého)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1 střední brambora (pro zahuštění)
  • 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml zakysané smetany
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • (volitelně) kapka citronové šťávy na dochucení
  • (na ozdobu) krutony, lžíce zakysané smetany, semínka nebo opražené mandle

Postup:

  1. Základní příprava:
    Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Orestování:
    V hrnci rozehřejte máslo nebo olej, osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a nechte krátce rozvonět. Přisypte brambory, krátce orestujte.
  3. Vaření:
    Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Přidání špenátu:
    Přidejte očištěný špenát (u mraženého nechte nejprve rozmrazit), nechte ho pár minut zavadnout – trvá to jen 2–3 minuty.
  5. Mixování:
    Stáhněte z ohně a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Poté vmíchejte zakysanou smetanu.
  6. Dochucení:
    Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a případně pár kapek citronu pro osvěžení chuti.
  7. Servírování:
    Podávejte horké, ideálně s krutony nebo s trochou zakysané smetany navrch. Skvělá je i se lžičkou dýňových semínek nebo s opraženými mandličkami.

Můj tip

Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do polévky přidat i trochu parmazánu nebo nivy – rozmixujte je rovnou s polévkou.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Recepty ze špenátu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz