Článek
Domácí sekaná s hráškem a cuketou
Na tuhle sekanou nedám dopustit. Je to takový můj osobní evergreen, když chci něco rychlého, dobrého a přitom trošku zdravějšího. Tajemství je v kombinaci jemně mletého masa a jarní zeleniny – čerstvé cukety a hrášku. Výsledek? Nadýchaná, šťavnatá a plná chuti.
Ingredience:
- 600 g mletého kuřecího nebo krůtího masa
- 1 menší cuketa (nahrubo nastrouhaná)
- 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 cibule (najemno)
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 3 lžíce strouhanky (lze i ovesné vločky)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- kapka olivového oleje na potření
Postup:
- Troubu si předehřeji na 180 °C a připravím si formu na biskupský chlebíček nebo klasický plech s pečicím papírem.
- V míse smíchám maso, nastrouhanou cuketu (vodu z ní trochu vymačkám), hrášek, cibuli, česnek, vejce, strouhanku a koření.
- Promíchám rukou, aby se vše dobře spojilo. Pokud se směs moc lepí, přidám trochu strouhanky.
- Přendám do formy a navrch lehce potřu olivovým olejem pro zlatavou kůrku.
- Peču cca 45–50 minut dozlatova. Po vytažení nechám alespoň 10 minut odpočinout.
Tipy z kuchyně:
- Skvěle chutná i studená, třeba na chlebu s hořčicí.
- Můžete ji doplnit o nastrouhanou mrkev nebo nasekanou petrželku.
- Pokud děláte pro děti, uberte česnek a přidejte trochu nastrouhaného sýra do směsi.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost