Článek
Pomazánky jsem doma miloval od malička, ale tahle rybičková patřila k těm, u kterých jsme se doma málem prali o poslední krajíc. Nejde o nic složitého – právě naopak. Tahle verze je jednoduchá, rychlá a chuťově tak akorát vyvážená, že ji zvládnete připravit třeba i večer po práci.
Ingredience:
- 1 plechovka rybiček v oleji (např. šproty nebo sardinky)
- 100 g taveného sýra
- 2 vejce natvrdo
- 1 malá cibule (ideálně bílá nebo šalotka)
- 1–2 lžíce majonézy (podle chuti)
- Sůl, pepř dle chuti
- (volitelně) kapka citronové šťávy nebo trochu hořčice
Postup:
- Rybičky slijte z větší části oleje, ale trochu si ho nechte – pomazánka pak bude krásně vláčná.
- V misce rozmačkejte rybičky vidličkou na jemno.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a nastrouhaná vejce natvrdo.
- Vmíchejte tavený sýr a majonézu. Pokud máte rádi výraznější chuť, klidně přidejte špetku hořčice nebo citron.
- Dochutíme solí, pepřem a pokud máme čas, necháme chvíli odležet v lednici – chutě se krásně propojí.
Tip z kuchyně:
Pomazánku podávejte ideálně na čerstvém chlebu nebo tmavé bagetě a přidejte na ozdobu plátek kyselé okurky nebo čerstvou pažitku.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost