Hlavní obsah

Rychlokvašky s křenem jako od babičky: Hotové za pár dní a chuť tě nakopne!

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Nakládané okurky nemusí trvat týdny – rychlokvašky s křenem máš hotové raz dva! Skvělý recept, který ti zachutná hned po prvním křupnutí.

Článek

Recept: Rychlokvašky s křenem podle mé babičky

Už jako kluk jsem každé léto asistoval babičce při přípravě rychlokvašek. Pamatuju si, jak zavařovací sklenice mizely pod linkou a za pár dní se ozvalo první: křup! Dnes je dělám sám a s drobnou úpravou, která jim dodává ještě větší říz – křen. A tady je můj vyzkoušený postup.

Ingredience:

  • 2 kg menších nakládaček
  • 2 l vody
  • 2 lžíce soli (nejlépe bez jódu)
  • 1/2 kořene čerstvého křenu (nakrájeného na plátky nebo hranolky)
  • 4–6 stroužků česneku
  • pár snítek kopru (ideálně s květem)
  • pár koleček cibule (volitelné)
  • bobkový list, nové koření, hořčičné semínko (dle chuti)
  • sklenice se šroubovacím víčkem nebo klasické zavařovačky

Postup:

  1. Příprava okurek: Okurky důkladně omyju a špičky lehce odkrojím. Když mám čas, namočím je na hodinu do studené vody – zůstanou pak krásně křupavé.
  2. Příprava nálevu: Do hrnce naliju vodu, přidám sůl, přivedu k varu a nechám krátce probublat. Poté nechám úplně vychladnout.
  3. Plnění sklenic: Na dno čisté sklenice dám křen, kopr, česnek a koření. Napěchuju okurky, proložím ještě kousky křenu a opět koprem navrch.
  4. Zalití a uzavření: Zaliju vychladlým slaným nálevem tak, aby byly okurky celé ponořené. Sklenice jen přiklopím nebo zavřu volně víčkem, aby mohl unikat vzduch.
  5. Kvašení: Nechám na teplém místě (kuchyň, parapet) 2–4 dny, podle teploty. Každý den kontroluju – až začnou jemně perlit a vonět kysele, jsou hotové.
  6. Uchování: Hotové okurky skladuju v lednici, kde ještě pomalu dokvasí a vydrží několik týdnů (u nás obvykle zmizí za dva dny).

Tip:

Pokud máš rád opravdu řízné, přidej do každé sklenice pár koleček feferonky nebo víc česneku. Křen navíc pomáhá, aby zůstaly pěkně pevné.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz