Hlavní obsah

Tajný recept z Balkánu: Okurková polévka, která vás osvěží i nasytí

Foto: chandlervid85 , Freepik

Tahle studená polévka z okurky, jogurtu a česneku vás v létě postaví na nohy! Chladivá, svěží a hotová za pár minut – ideální oběd nebo lehká večeře do tropických dnů.

Článek

Osvěžující studená okurková polévka s koprem (jogurtová)

Ingredience (na cca 4 porce):

  • 2 větší salátové okurky
  • 500 g bílého hustého jogurtu (ideálně řecký)
  • 2 stroužky česneku
  • 2–3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml studené vody (dle potřeby)
  • sůl a pepř podle chuti
  • volitelně: pár nasekaných vlašských ořechů nebo pár kapek citronové šťávy

Postup:

  1. Okurky oloupeme (můžete nechat část slupky pro svěžest), nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Jogurt dáme do mísy, přidáme česnek prolisovaný nebo jemně nastrouhaný, osolíme a opepříme.
  3. Vmícháme nasekaný kopr, přilijeme olivový olej a podle hustoty přidáme trochu studené vody – polévka by měla být krémová, ale ne příliš hustá.
  4. Nakonec přimícháme připravené okurky. Můžete dát i pár kapek citronu pro šmrnc.
  5. Dáme vychladit minimálně na 1 hodinu do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit koprem, okurkou a pár kapkami oleje.

Tip:

Chcete-li být styloví jako na Balkáně, podávejte s kouskem křupavého chleba nebo pita placky. A klidně přidejte i pár oříšků – perfektně ladí!

Zdroj:

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz