Článek
Ricottová pomazánka, která zmizí dřív, než ji stihneš namazat
Někdy mám chuť na něco jednoduchého, rychlého a zároveň trochu jiné chuti, než na co jsme zvyklí. A právě v takový moment sáhnu po ricottě. Tahle italská sýrkrémová dobrota je jemná, zdravá a v kombinaci s bylinkami naprosto neodolatelná. A co je nejlepší? Do deseti minut je hotovo!
Ingredience:
- 250 g ricotty
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 menší stroužek česneku (nebo víc podle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl dle chuti
- hrst čerstvé pažitky nebo bazalky (lze kombinovat i s medvědím česnekem)
- volitelně pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Ricottu dej do misky a přidej zakysanou smetanu. Pomocí vidličky nebo metličky jemně promíchej, dokud nevznikne krémová konzistence.
- Přidej prolisovaný česnek, olivový olej, osol a opepři.
- Nasekej bylinky najemno a vmíchej je do pomazánky. Pokud chceš, přidej kapku citronu – dodá tomu jiskru.
- Nech chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily.
- Podávej na čerstvém chlebu, křupavých topinkách nebo jako dip k zelenině.
Moje tipy z kuchyně:
- Pokud máš sušená rajčata v oleji, nasekej je a přidej – pomazánku to krásně zvýrazní.
- Místo česneku zkus špetku uzené papriky nebo chilli.
- Skvěle chutná i s avokádem nebo oříšky navrch.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost