Hlavní obsah

Těsto, co vždycky vykyne! Domácí langoše, které budete smažit pořád

Foto: mdjaff , Freepik

Voňavé, dozlatova smažené langoše jako z pouti? Stačí hrnek mléka, trocha trpělivosti a tahle osvědčená receptura – na křupavý okraj a vláčný vnitřek přísahám!

Článek

Domácí langoše podle vlastní zkušenosti

Když jsem je dělal poprvé, bál jsem se, že to skončí mastnou plackou bez chuti. Ale s tímhle těstem se to prostě povede – vždy. Klíčem je dobře vykynuté těsto a pořádně rozpálený olej. A ten česnek? Bez něj ani ránu.

Ingredience (na 8 ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje do těsta + olej na smažení
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce vody + sůl na potírání

Postup:

  1. Připravte kvásek:
    Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 10 minut vzejít. Mléko by mělo být jen lehce teplé – pokud je horké, droždí se zabije.
  2. Zamíchejte těsto:
    Do mísy dejte mouku, sůl, přilijte vzešlý kvásek a dvě lžíce oleje. Vypracujte hladké těsto – buď rukama, nebo robotem s hnětacím hákem. Těsto by mělo být měkké, ale ne úplně řídké.
  3. Nechte kynout:
    Zakryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout 1 hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem.
  4. Tvarujte langoše:
    Z vykynutého těsta odebírejte kousky (cca 100 g), rukama namočenýma v oleji je roztahujte do placiček – klidně nepravidelně, to jim dává ten domácí šmrnc.
  5. Smažte:
    V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Langoše smažte z obou stran dozlatova – trvá to cca 1–2 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírové utěrce.
  6. Potřete česnekem:
    Česnek rozetřete se solí a trochou vody. Touto směsí langoše potřete ihned po vytažení – vůně vás omámí.
  7. Podávejte:
    Klasika je s nastrouhaným sýrem a kečupem. Nebo zkuste zakysanou smetanu s bylinkami a čerstvou zeleninou. Já občas langoše potírám i domácím česnekovým dipem – a mizí rychleji, než je stihnu vyfotit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz