Článek
Domácí langoše podle vlastní zkušenosti
Když jsem je dělal poprvé, bál jsem se, že to skončí mastnou plackou bez chuti. Ale s tímhle těstem se to prostě povede – vždy. Klíčem je dobře vykynuté těsto a pořádně rozpálený olej. A ten česnek? Bez něj ani ránu.
Ingredience (na 8 ks):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje do těsta + olej na smažení
- 2–3 stroužky česneku
- 2 lžíce vody + sůl na potírání
Postup:
- Připravte kvásek:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 10 minut vzejít. Mléko by mělo být jen lehce teplé – pokud je horké, droždí se zabije. - Zamíchejte těsto:
Do mísy dejte mouku, sůl, přilijte vzešlý kvásek a dvě lžíce oleje. Vypracujte hladké těsto – buď rukama, nebo robotem s hnětacím hákem. Těsto by mělo být měkké, ale ne úplně řídké. - Nechte kynout:
Zakryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout 1 hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem. - Tvarujte langoše:
Z vykynutého těsta odebírejte kousky (cca 100 g), rukama namočenýma v oleji je roztahujte do placiček – klidně nepravidelně, to jim dává ten domácí šmrnc. - Smažte:
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Langoše smažte z obou stran dozlatova – trvá to cca 1–2 minuty z každé strany. Nechte okapat na papírové utěrce. - Potřete česnekem:
Česnek rozetřete se solí a trochou vody. Touto směsí langoše potřete ihned po vytažení – vůně vás omámí. - Podávejte:
Klasika je s nastrouhaným sýrem a kečupem. Nebo zkuste zakysanou smetanu s bylinkami a čerstvou zeleninou. Já občas langoše potírám i domácím česnekovým dipem – a mizí rychleji, než je stihnu vyfotit.