Článek
Ideální jako lehký oběd nebo večeře, plný chutí, barev a živin.
Ingredience (na 2 porce):
- 100 g quinoy
- 1 hrnek edamame (vařených a vyloupaných)
- 1 menší batát
- 1/2 cukety
- 1/2 květáku
- 1/2 červené papriky
- 1 malá mrkev
- 1/2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- šťáva z 1/2 citronu (volitelné)
Postup:
- Quinou propláchni v sítu, dej do hrnce s dvojnásobným množstvím vody a vař cca 15 minut doměkka. Poté nech dojít pod pokličkou.
- Batát, mrkev, cuketu, papriku a květák nakrájej na menší kousky. Cibuli nakrájej na proužky.
- Všechnu zeleninu promíchej s olivovým olejem, kmínem, sladkou paprikou, solí a pepřem. Rozprostři na plech a peč v troubě na 200 °C asi 25–30 minut dozlatova.
- Mezitím si připrav edamame – pokud jsou mražené, stačí je krátce povařit v osolené vodě (cca 5 minut), pak je vyloupej.
- Smíchej uvařenou quinou s upečenou zeleninou a edamame. Můžeš dochutit ještě trochou olivového oleje a citronové šťávy.
Tip:
Pokrm skvěle chutná i vychlazený jako salát následující den. Můžeš přidat i trochu hummusu, sýr feta nebo hrst čerstvých bylinek.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost