Hlavní obsah

Tohle jídlo ti dodá energii na celý den! Zdravý salát, který tě opravdu zasytí

Foto: valeria_aksakova , Freepik

Barevný, zdravý a výživný – teplý salát z quinoy, edamame a pečené zeleniny je ideální oběd, který zasytí a zároveň dodá tělu vše, co potřebuje. Hotový za půl hodiny!

Článek

Ideální jako lehký oběd nebo večeře, plný chutí, barev a živin.

Ingredience (na 2 porce):

  • 100 g quinoy
  • 1 hrnek edamame (vařených a vyloupaných)
  • 1 menší batát
  • 1/2 cukety
  • 1/2 květáku
  • 1/2 červené papriky
  • 1 malá mrkev
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • šťáva z 1/2 citronu (volitelné)

Postup:

  1. Quinou propláchni v sítu, dej do hrnce s dvojnásobným množstvím vody a vař cca 15 minut doměkka. Poté nech dojít pod pokličkou.
  2. Batát, mrkev, cuketu, papriku a květák nakrájej na menší kousky. Cibuli nakrájej na proužky.
  3. Všechnu zeleninu promíchej s olivovým olejem, kmínem, sladkou paprikou, solí a pepřem. Rozprostři na plech a peč v troubě na 200 °C asi 25–30 minut dozlatova.
  4. Mezitím si připrav edamame – pokud jsou mražené, stačí je krátce povařit v osolené vodě (cca 5 minut), pak je vyloupej.
  5. Smíchej uvařenou quinou s upečenou zeleninou a edamame. Můžeš dochutit ještě trochou olivového oleje a citronové šťávy.

Tip:

Pokrm skvěle chutná i vychlazený jako salát následující den. Můžeš přidat i trochu hummusu, sýr feta nebo hrst čerstvých bylinek.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz