Hlavní obsah

Tohle není obyčejný medovník – tohle je rodinný poklad

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Zapomeňte na kupovaný medovník z plastové krabičky. Ten domácí, voňavý, s ořechy a smetanovým krémem, se vám rozplyne na jazyku a udělá parádu na každé oslavě.

Článek

Domácí medovník jako od babičky: Recept, který voní vzpomínkami

Co budete potřebovat

Na těsto (4–5 plátů):

  • 120 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky

Na krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (karamelového – tzv. „Salko“)
  • 200 ml zakysané smetany

Na dokončení:

  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • trocha moučkového cukru na posypání

Postup krok za krokem

1. Připravte těsto:
Ve vodní lázni si rozpusťte máslo, přidejte cukr, vejce, med a jedlou sodu. Míchejte, dokud směs nezíská karamelovou barvu a lehce nezhoustne (cca 10 minut). Poté vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4–5 částí.

2. Vyválejte pláty:
Každý díl rozválejte na tenký plát (ideálně na pečicím papíře), propíchejte vidličkou a pečte na 180 °C asi 5–7 minut dozlatova. Pozor, rychle se pečou!

3. Připravte krém:
Máslo vyšlehejte dohladka. Přidejte karamelové Salko a na závěr zakysanou smetanu. Výsledkem je nadýchaný, jemný a lehce karamelový krém.

4. Sestavte dort:
Na vychladlé pláty nanášejte vrstvu krému. Takto pokračujte se všemi patry. Vrchní vrstvu i boky potřete krémem a posypte sekanými ořechy.

5. Nechte uležet:
Medovník dejte odležet minimálně na 24 hodin (nejlépe 2 dny) do chladu – krásně změkne a chutě se propojí.

Tip z kuchyně:

Jeden plát můžete nastrouhat a použít ho na posypání vršku místo cukru a ořechů – bude to vypadat efektně a zbyde méně drobků na prkénku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz