Článek
Domácí tvarohová pomazánka s jarní cibulkou a křupavou tajnou přísadou
Ingredience:
- 250 g měkkého tučného tvarohu (nejradši používám ve vaničce)
- 1 lžíce zakysané smetany (nebo jogurtu, když chci odlehčit)
- 1 lžička másla pokojové teploty
- 2 jarní cibulky (nakrájené nadrobno i se zelenou částí)
- 1 lžička strouhaného křenu (čerstvého nebo naloženého)
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- sůl, čerstvě mletý pepř
- volitelně: 1 menší strouhaná okurka nebo pár ředkviček
- tajný tip: pár rozdrcených slaných krekrů nebo oříšků na vršek pro texturu
Postup:
- V míse promíchám tvaroh se zakysanou smetanou a máslem, až je směs hladká a jemná.
- Přidám najemno nakrájenou jarní cibulku, hořčici a křen. Vše promíchám.
- Dochutím solí a pepřem. Když mám po ruce ředkvičky nebo okurku, nastrouhám je najemno a vmíchám.
- Pomazánku nechám chvíli odležet v lednici, ale když nestíhám, jíme hned.
- Podávám na čerstvém chlebu, ozdobené extra cibulkou nebo rozdrcenými krekry pro křupnutí.
Poznámka:
Pomazánku obměňuju podle sezony – v létě přidám čerstvé bylinky, v zimě trochu česneku nebo nasekané ořechy. Nikdy nezbyde!