Hlavní obsah
Jídlo a pití

Utajovaný recept štamgastů: Nakládaný hermelín, který vám změní večery

Foto: freepik

Nakládaný sýr

Nakládaný hermelín není jen hospodská klasika, ale i domácí delikatesa, která dozrává s každým dnem. Vyzkoušej recept, co má říz!

Článek

Domácí nakládaný hermelín, který zraje jako víno

Přiznám se – když jsem si poprvé zkusil doma naložit hermelín, šlo to spíš metodou pokus–omyl. Jeden byl moc kyselý, druhý bez chuti a třetí se mi v lednici rozutekl do všech stran. Ale pak jsem si našel svůj styl – a od té doby mám v lednici skoro pořád jednu sklenici s tímhle voňavým pokladem.

Chce to jen kvalitní sýr, pořádnou dávku cibule, česnek, pár feferonek a hlavně trpělivost. Čím déle necháte hermelín odpočívat, tím víc vám to pak vrátí!

Co budete potřebovat:

  • 4 ks hermelínu (klasika, žádné light verze)
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2–3 feferonky nebo chilli papričky (dle chuti)
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 1 lžičku pálivé papriky
  • několik kuliček nového koření, pepře a bobkového listu
  • 250 ml rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu (volitelně)
  • uzavíratelnou sklenici o objemu cca 1 litr

Jak na to:

  1. Sýry si připravte: Hermelíny podélně rozkrojím a každou půlku lehce potřu směsí papriky a prolisovaného česneku. Pokud chci, aby to mělo šmrnc, přidám i špetku chilli.
  2. Cibule a feferonky: Cibuli nakrájím na tenká kolečka, feferonky podle chuti – někdy dám celé, jindy jen proužky. Mám rád, když má každý kousek trochu jinou sílu.
  3. Vrstvení: Do čisté sklenice vrstvím hermelíny s cibulí, česnekem a kořením. Každou vrstvu trochu přimáčknu, aby se vešlo co nejvíc chuti.
  4. Zalití: Vše zaleju olejem tak, aby byl sýr úplně ponořený. Na povrch přidám ještě pár snítek bylinek, které uvolní vůni i chuť.
  5. Zrání: Sklenici zavřu a nechám v lednici alespoň 5 dní. Ale čím déle vydržíte, tím líp – ideál je týden až deset dní. A nezapomeňte sklenicí občas otočit, aby se chutě rovnoměrně rozložily.

Tipy z praxe:

  • Hermelín vybírejte pevnější, lépe drží tvar. Měkký se v oleji snadno rozpadne.
  • Pokud se vám olej po pár dnech zakalí, nic se neděje – je to jen sýr a česnek, ne známka zkázy.
  • Servírujte s chlebem a pivem. Nejlépe s partou, která ocení, co je opravdu dobré.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Nakládaný hermelín

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz