Článek
Domácí nakládaný hermelín, který zraje jako víno
Přiznám se – když jsem si poprvé zkusil doma naložit hermelín, šlo to spíš metodou pokus–omyl. Jeden byl moc kyselý, druhý bez chuti a třetí se mi v lednici rozutekl do všech stran. Ale pak jsem si našel svůj styl – a od té doby mám v lednici skoro pořád jednu sklenici s tímhle voňavým pokladem.
Chce to jen kvalitní sýr, pořádnou dávku cibule, česnek, pár feferonek a hlavně trpělivost. Čím déle necháte hermelín odpočívat, tím víc vám to pak vrátí!
Co budete potřebovat:
- 4 ks hermelínu (klasika, žádné light verze)
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2–3 feferonky nebo chilli papričky (dle chuti)
- 1 lžíci sladké papriky
- 1 lžičku pálivé papriky
- několik kuliček nového koření, pepře a bobkového listu
- 250 ml rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu (volitelně)
- uzavíratelnou sklenici o objemu cca 1 litr
Jak na to:
- Sýry si připravte: Hermelíny podélně rozkrojím a každou půlku lehce potřu směsí papriky a prolisovaného česneku. Pokud chci, aby to mělo šmrnc, přidám i špetku chilli.
- Cibule a feferonky: Cibuli nakrájím na tenká kolečka, feferonky podle chuti – někdy dám celé, jindy jen proužky. Mám rád, když má každý kousek trochu jinou sílu.
- Vrstvení: Do čisté sklenice vrstvím hermelíny s cibulí, česnekem a kořením. Každou vrstvu trochu přimáčknu, aby se vešlo co nejvíc chuti.
- Zalití: Vše zaleju olejem tak, aby byl sýr úplně ponořený. Na povrch přidám ještě pár snítek bylinek, které uvolní vůni i chuť.
- Zrání: Sklenici zavřu a nechám v lednici alespoň 5 dní. Ale čím déle vydržíte, tím líp – ideál je týden až deset dní. A nezapomeňte sklenicí občas otočit, aby se chutě rovnoměrně rozložily.
Tipy z praxe:
- Hermelín vybírejte pevnější, lépe drží tvar. Měkký se v oleji snadno rozpadne.
- Pokud se vám olej po pár dnech zakalí, nic se neděje – je to jen sýr a česnek, ne známka zkázy.
- Servírujte s chlebem a pivem. Nejlépe s partou, která ocení, co je opravdu dobré.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost