Hlavní obsah
Jídlo a pití

V čem se liší citron a limetka? Tohle ti kuchaři obvykle neprozradí

Foto: KamranAydinov , Freepik

Citron a Limeta

Vypadají podobně, ale chutnají jinak a hodí se do úplně odlišných jídel. Kdy sáhnout po citronu a kdy po limetce?

Článek

Možná si řeknete – kyselé jako kyselé. Ale citron a limetka nejsou zaměnitelní bratranci. Jsou to spíš bratranci, co si každý žijí svůj život. Já jsem si to naplno uvědomil při pečení dezertu, kam jsem „z nouze“ vrazil limetkovou šťávu místo citronu – a ejhle, chuťově to bylo úplně jinde. Od té doby si dávám pozor. V kuchyni totiž nejde jen o kyselost, ale i o aroma, strukturu i to, s čím se citrusy kamarádí.

Hlavní část: Rozdíl není jen v barvě

🍋 Citron – žlutá klasika, která neurazí

Citron známe všichni. Je větší, má silnější a drsnější slupku, žlutou barvu a ostřejší kyselost. Chuťově je citron trochu „tvrdší“ – je výrazný, přímočarý a skvěle vynikne v dresincích, marinádách, pečivu i jako protiváha sladkého v koláčích.

Používám ho na:

  • dochucení ryb, salátů, omáček
  • do sladkého pečení – bábovky, cheesecaky, krémy
  • do čaje, limonády nebo vody s medem

Jeho aroma je osvěžující, ale zároveň univerzální. Funguje jako kuchyňská základna.

🍈 Limetka – menší, kulatější, ale s větším šarmem

Limetka má tenkou, zelenou slupku, více šťávy a jemnější, sladší aroma. Je sice kyselá, ale její kyselost je kulatější, voňavější a v chuti často dominuje i květinový nebo lehce exotický tón.

Hodí se především do:

  • koktejlů (Mojito, Margarita, Caipirinha…)
  • asijských a mexických jídel (kari, tacos, pad thai)
  • salátových zálivek s koriandrem, chilli nebo rybí omáčkou
  • dezertů jako key lime pie nebo limetkových sušenek

Když chci do jídla vnést trochu „šťávy“ a zároveň jemný nádech exotiky, sahám po limetce.

Závěr: Kterou si vybrat?

Obě mají své místo – a to pevně dané. Pokud potřebuju výraznou kyselou stopu, která nemá rušit, ale doplnit, jdu po citronu. Když chci zvýraznit chutě, dodat jídlu svěžest a lehký twist, volím limetku.

Tip ode mě: nikdy nezaměňujte citron za limetku při přípravě klasických sladkých receptů. Limetka je víc aromatická a v některých kombinacích může „přebít“ ostatní chutě. Naopak v koktejlech a asijské kuchyni limetka doslova zazáří tam, kde by citron působil mdle a fádně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz