Článek
Cuketová pomazánka s česnekem a bylinkami
Ingredience:
- 1 střední mladá cuketa (nejlépe domácí)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 150 g čerstvého sýra (např. Lučina, žervé nebo ricotta)
- sůl, pepř podle chuti
- hrst čerstvé pažitky nebo petrželky (případně i bazalky)
- pár kapek citronové šťávy
- volitelně: chilli vločky nebo drcený kmín na ozvláštnění
Postup:
- Cuketu nastrouhej nahrubo, osol ji a nech asi 10 minut „vypotit“. Poté důkladně vymačkej přebytečnou vodu.
- Na pánvi rozehřej olivový olej a cuketu krátce orestuj spolu s prolisovaným česnekem – jen tak, aby změkla a rozvoněla se.
- Nech směs mírně vychladnout a smíchej ji s čerstvým sýrem.
- Přidej nasekané bylinky, trochu citronové šťávy, případně špetku pepře nebo chilli pro říz.
- Vše důkladně promíchej a dej vychladit do lednice alespoň na 30 minut – chutě se krásně propojí.
Tipy:
- Skvělá na čerstvý chléb, opečenou bagetu nebo jako dip k zelenině.
- Pokud máš doma trochu zralého sýra (např. parmezán), můžeš ho jemně nastrouhat a vmíchat pro silnější chuť.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost