Hlavní obsah

Zapomeň na hranolky! Tohle je nový král příloh – pečená mrkev s tymiánem.

Foto: Freepik

Mrkev

Pečená mrkev s česnekem a bylinkami je rychlá, voňavá a až překvapivě chutná. Skvělá jako zdravá příloha nebo lehký snack, který si zamiluješ už po prvním soustu. Stačí pár surovin a trouba.

Článek

Pečená mrkev s česnekem a tymiánem

Neuvěřitelně jednoduchá, ale přitom tak dobrá! Sladká pečená mrkev s česnekem a bylinkami chutná skvěle samostatně i jako doplněk k masu nebo pečeným bramborám.

Ingredience:

  • 6–8 větších mrkví
  • 3 stroužky česneku
  • 2–3 snítky tymiánu (nebo sušený)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Předehřej troubu na 200 °C (horní-dolní ohřev).
  2. Mrkev očisti (můžeš i oloupat) a podélně rozpůl, případně ponech celé, pokud nejsou příliš silné.
  3. V míse promíchej mrkev s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, lístky tymiánu, solí a pepřem.
  4. Rozlož mrkev na plech vyložený pečicím papírem – ideálně tak, aby se nepřekrývaly.
  5. Peč 30–40 minut, dokud mrkev nezměkne a nezačne na krajích karamelizovat.
  6. Podávej horké jako přílohu, nebo vlažné s dipem z jogurtu a citronu.

🌿 TIP: Pokud chceš lehce exotickou chuť, přidej trochu římského kmínu nebo kari koření. Výborně funguje i pár kapek medu na závěr.

Zdroj:Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz