Hlavní obsah

Zapomeňte na vodovou břečku: Takhle chutná dokonalá ledová káva

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Znáte ten pocit, kdy se těšíte na ledovou kávu a místo toho vás čeká slabý, vodový nápoj? Tady je můj osvědčený způsob, jak ji připravit tak, že si ji zamilujete i bez baristy.

Článek

Ledová káva, která má šmrnc

Na ledovou kávu mám jednoduché pravidlo: žádný kompromis v chuti. Ať už je venku 15 nebo 35 stupňů, chci kávu, která osvěží, ale zároveň chutná jako ta pravá káva – ne jako ředěný čaj. Tady je moje osvědčená metoda:

Ingredience:

  • 200 ml silné filtrované kávy (ideálně z french pressu nebo V60)
  • 1 lžička javorového sirupu nebo medu (volitelné)
  • 50 ml plnotučného mléka nebo ovesného baristického (volitelně)
  • Led (ideálně z kávy!)
  • Špetka mořské soli (zvýrazní sladkost)
  • Vanilka nebo skořice (na dochucení)

Postup:

  1. Kávu si připravuji silnější než obvykle – přibližně 2 lžičky mleté kávy na 200 ml vody. Nechám ji trochu zchladnout, ideálně na pokojovou teplotu.
  2. Přeliji ji do sklenice plné ledu. Malý trik: pokud si doma předem zamrazím kostky z kávy, káva se mi nikdy nenaředí!
  3. Přidám špetku soli. Možná to zní divně, ale funguje to – káva je výraznější, sladší a vyváženější.
  4. Na závěr doladím podle nálady: trochu vanilky, kapku javorového sirupu nebo lžičku baristického mléka. Na večerní verzi klidně i kapku Baileys.

Tip navíc:

Pokud chceš mít kávu „ready to go“, udělej si silný kávový koncentrát do lahve a uchovávej ho v lednici. Ráno jen přeliješ přes led a máš hotovo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz