Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když tomu nerozumíš, zruš to!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

V minulém týdnu mě na Twitteru trefila diskuze o „závadnosti“ učebnice soudobých dějin. V tomto týdnu mě zasáhla informace o zrušení podpory projektu Dějepis+. Dle mého názoru je to chyba.

Článek

Dějepis+ je nebo spíš bylo uskupení učitelů (vyučují dějepis, občanskou výchovu), odborníků z Ústavu pro studium totalitních režimů a Národního pedagogického institutu. Co je dle mého zásadní, tak tento projekt šel odspodu. Tedy, že řadoví učitelé byli zařazení do pracovních skupin. Byla jim poskytnuta metodická podpora, která byla zajištěna regionálními koordinátory.

Jedním takovým regionálním koordinátorem je/byl i vítěz Global Teacher Prize 2023 Roman Göttlicher. Cenu mu předával pan ministr Mikuláš Bek a nyní ten stejný ministr školství nezajistil podporu tohoto významného projektu. Spoiler alert: Je to asi jako v Openheimerovi, když Einstein říká Openheimerovi: Podají ti ruku, poplácají tě po zádech, ale oni to nedělají kvůli tobě, ale kvůli sobě (parafráze).

Proč je pro mě jako tělocvikáře tento projekt tak významný? Já se během své vzdělávací kariéry nikdy nedostal přes 1. světovou válku. Za to s australopitékem a Zlatou bulou jsem se setkal vždy. Přitom právě naše novodobé dějiny jsou tak zajímavé a mají možnost prohloubit náš vztah k nám a naší zemi. Když jsem poslouchal audioknihu o Josefu Bryksovi letci RAF, tak jsem jen žasnul, jaké jsme měli silné jedince. No, ale aaustralopitékus je důležitý. Chápete.

Další význam tohoto projektu je/byl v tom, že žáci se vzdělávají badatelskou metodou. Což je úplně něco jiného, jak jsem se učil dějiny já. Otevřete učebnici na straně 16. Tomáš začne číst nahlas. Uděláme zápis. Příští hodinu test a takto znovu a znovu. Táta mého kamaráda, takto bouchá americké prezidenty a všechny historicko-geografické údaje s cílem vyhrát televizní vědomostní soutěže. Nutno říct, že je úspěšný, ale jak říká můj kamarád: „Chodící důkaz, proč rakousko-uherské školství stojí za hovno. Máš v hlavě spoustu informací, ale jsou ti k ničemu. Maximálně v sedmdesáti vyhraješ soutěž.“ Přitom tento projekt učil žáky objevovat, diskutovat, bádat, ověřovat a pracovat s informacemi.

Za mě je nejúžasnějším výstupem projektu platforma HistoryLab. Znáte? Ne? Tak zkoušejte. Kochejte se zde. Interaktivní aplikace, kde žáci řeší individuálně, ve skupinách nebo jako celá třída úkoly z dějepisu. Nejenže je to zdarma, ale kvalita je o parník před komerčními aplikacemi, které jsou nám nabízeny predátorskými společnostmi zaměřených na prodej didaktických pomůcek a aplikací do škol. Pro účely této úvahy jsem kliknul na úkol s názvem: Co ministr vzkazuje učitelům? Úkol začíná dobovým audiozáznamem ministra školství Hrbka z 1. 9. 1969. Ty 3 minuty Vám dají o dané době víc než 30 stran v učebnici. Poté pracujete s tím, co jste slyšeli: Zapište hlavní myšlenky projevu, označte pasáže, v nichž ministr ovlivňuje posty učitelů atd. atd. Je to interaktivní. Je tam prožitek a je to pro všechny v naší zemi zdarma. Tento úkol učí žáky vnímat mluvené slovo, pracovat s informacemi a přitom navmímávají reálie roku 1969. WOW!

HistoryLab není osamocenou pomůckou je součástí uceleného balíčku, který vytvořil tým Dějepisu+. Balíček tvoří učebnice, metodika pro učitele a právě HistoryLab. Minulý týden rezonovalo, že učebnice je nevhodná, což vyvrátil pan prof. Michal Stehlík, Ph.D. Celý posudek najdete zde. Učebnici si můžete na 30 dnů listovat zde, avšak je nutné se registrovat.

Bohužel to vypadá, že je to ta stejná písnička. Pamatujete na DUMy? Digitální učební materiály? Okolo roku 2012 strašný boom. Skončila podpora a pár srdcařů to ještě drží a používá. Portál RVP. To samé. Teď je na řadě Dějepis+ s jeho HistoryLabem. Je to ohromná škoda. Měli jsme krásně našlápnuto dějiny objevovat a prožívat. Nikoliv se jen je bušit. V případě vytvoření sbírky na udržení a rozvoj projektu, tak ji rád podpořím. Tento projekt nás měl posunout a vlastně nevíme, proč je jeho konec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz