Hlavní obsah
Zdraví

Potřebujete dětského psychiatra? Bez šance! Na 63 180 pacientů je 74 lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Opravdu mi nikdo nepomůže?

Dětská psychiatrie už není jen tikající bomba jako jiné lékařské odbornosti. Ve 138 dětských psychiatrických ambulancích se léčí 63 180 dětí a je na to 74 lékařů. Čekací lhůta na první vyšetření je i rok.

Článek

Jak je to doopravdy?

Opravdu musím reagovat na článek pana Jindřicha Jašíka Dětských psychiatrů je dostatek. Pan Jašík uvádí, že se profesně věnuje duševnímu zdraví již několik let. Bohužel už nenapsal, v jaké pracuje odbornosti. Myslí to dobře. Dobrá psychoterapie opravdu pomáhá v lehčích případech úzkostí a depresí.

Ale vážný psychiatrický stav se rozhovorem opravdu rozehnat nedá.

Stejně tak je lež, že všechny léky používané v psychiatrii jsou návykové. To už je opravdu šíření poplašné zprávy. Ne a ještě jednou ne. Všechny psychoaktivní látky nejsou návykové a nevzniká na nich syndrom z vysazení psychofarmak, jak píše pan Jašík. Psychiatr studuje 11 let, 6 let všeobecnou medicínu a 5 let trvá atestační příprava, a je opravdu dobře připraven k tomu, jaké léky má předepsat.

Ostatně čekací lhůta na první vyšetření u dětského psychiatra je půl roku a více. Někde i rok. A za tu dobu rodiče jistě vyzkouší všechny ostatní možnosti. S prkotinou rok opravdu čekat nikdo nebude.

Na druhou stranu dětské psychiatrické onemocnění může mít rychlý vývoj a mírné příznaky se během týdnů, nebo měsíců změní v akutní fázi nemoci. I v tomto případě může nastat problém. Dětské psychiatrické nemocnice jsou stejně přeplněné jako ambulance a akutně přijímají jen nejkritičtější případy.

V každém případě vám vždy poradí váš pediatr. Toho prosím oslovte s případným podezřením na jinakost v duševním vývoji vašeho dítěte nejdříve.

A teprve po indikaci pediatrem začněte hledat dětského psychiatra. Oslovte svou zdravotní pojišťovnu a nenechte se odbýt. Zdravotní pojišťovna je ze zákona povinna zajistit vašemu dítěti péči v dostupné vzdálenosti a včas! A v dětské psychiatrii včas rozhodně není půl roku. Je jen a jen její problém, že takovou péči nemá nasmlouvánu.

Trocha statistiky

Toto jsou snadno ověřitelná fakta. Dětských psychiatrů je kritický nedostatek. Je jich 180 v celé republice a 86 z nich je starších 65 let. Ale ani tento počet ještě není směrodatný. Ne každý z nich totiž pracuje na plný úvazek a někteří z nich mají více menších úvazků v různých zařízeních.

Ve zdravotnictví je přepočet na úvazek naprosto standardní a jediný s vypovídající hodnotou. Jeden celý úvazek rovná se zjednodušeně jednomu zdravotníkovi pracujícímu 8 hodin denně 5 dnů v týdnu. Počet hodin odpracovaných denně se liší dle profese a směnnosti.

Následující údaje jsou z roku 2022:

V České republice je registrovaných 138 dětských a dorostových psychiatrických ambulancí. V nich bylo léčeno 63 180 dětí a na tyto ambulance připadalo 73,8 úvazků dětského psychiatra.

Počet lůžek dlouhodobé dětské a dorostové psychiatrické péče je 423. Na těchto lůžkách bylo léčeno 2 814 pacientů a připadalo na ně 32,3 úvazků dětského psychiatra.

Na akutních lůžkách psychiatrické péče bylo hospitalizováno 4 067 pacientů mladších 20 let. Tyto pacienty ošetřovalo 23,6 úvazků dětských psychiatrů.

Celkem bylo v České republice v roce 2022 v ambulantní, dlouhodobé lůžkové a akutní lůžkové psychiatrické péči evidováno 129,7 úvazků dětských a dorostových psychiatrů. Tedy na 63 180 ambulantních a 6 881 hospitalizovaných dětských pacientů připadalo 130 dětských psychiatrů pracujících v normální 8hodinové pracovní době 5 dní v týdnu bez započítání případných přesčasů. Čísla ambulantních a hospitalizovaných dětských pacientů se mohou prolínat. Stejně tak jedno dítě může být hospitalizované vícekrát.

A co s tím?

Všichni si to přehazují jako horký brambor. Vláda, opozice, ministerstva, zdravotní pojišťovny a kdoví kdo ještě.

Fakt je ten, že lékaři chybějí v mnoha oborech a celé zdravotnictví není v dobré kondici. Ale dětská psychiatrie je bomba, která už explodovala.

Z lékařů, kteří dokončí lékařské fakulty, si jen 2 % volí další atestační (teď se to jmenuje specializační) studium psychiatrie. Je náročné a na dalších 5 let. A z těchto 2 % si ještě jen zlomek zvolí dětskou psychiatrii.

A jen v penězích to není. I začínající psychiatr dnes už pod pět nul nebude vstávat z postele - bez přesčasů. A dobře ví proč. Je jich celkově kritický nedostatek i pro dospělé, natož pro děti. Náborové příspěvky už běžně mají nul šest.

Řešením není jen záplatování děr, ale celková reforma zdravotnictví. Ostatně tato díra se záplatovat rychle nedá. Atestační studium psychiatra trvá pět let. Rychlou záplatou, kterou teď dělá Ministerstvo zdravotnictví, je možnost léčit pacienty starší 15 let i u psychiatrů pro dospělé, ale těch je obrovský nedostatek také a nic to neřeší.

Rychlou malou pomocí by mohlo být rozšíření sítě adiktologických ambulancí proplácených ze zdravotního pojištění. Adiktologové mohou ihned ulevit psychiatrům i dětským psychiatrům u 11 psychiatrických diagnóz. Mohou samostaně léčit i dětské pacienty s diagózou F 10 - F 19 a F 63 dle MKN 10.

Ale některé zdravotní pojišťovny odmítají nasmlouvat další i již existující adiktologické ambulance s odůvodněním, že mají péči dostatečně zajištěnou. V naší ambulanci máme nyní nejmladšího 13letého pacienta, kterému musí rodiče léčbu hradit. VZP smlouvu odmítla uzavřít a na hrazenou léčbu by čekal měsíce.

Další z částečných řešení do budoucna by mohlo být omezení počtu zahraničních studentů studujích u nás zdarma. Nyní jich je více než 40 000 a většina z nich tady nikdy pracovat nebude. Více v článku Nedostatek lékařů a zubařů může pomoci vyřešit omezení počtu zahraničních studentů.

Hlavním řešením je celková restrukturalizace zdravotnictví. Musí být jasně stanoveno, kolik a jaké péče má být zajištěno a jak má být dostupná. Časově i na vzdálenost. To, že bude všechno hned a za rohem, je neuskutečnitelná chiméra. Zatím všichni politici slibují všechno všem a hned a zdravotnictví se živelně rozkládá.

Naprosto chybí koncepce. Pokud ta bude, tedy kolik, kde, za jak dlouho dostupná (čekání na objednání) má být zdravotní péče, tak už stát může snadno najít prostředky k jejímu naplnění. A je jich mnoho možných a vůbec to nemusí být jen peníze. Od virtuálního školného, které se bude rychleji upisovat určitým nedostatkovým oborům, až po připsání určitého počtu bodů při přijímacích zkouškách uchazečům, kteří se zaváží v pokračování studia v nedostatkových oborech.

Anketa

Na první návštěvu u dětského psychiatra hrazenou ze zdravotního pojištění čekáme
měsíc
3,7 %
půl roku
48,1 %
rok a více
14,8 %
Vůbec jsme nesehnali
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Psychiatrická ročenka 2022

https://www.uzis.cz/res/f/008442/psych2022.pdf

irozhlas: Kolaps dětské psychiatrie

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/detska-psychiatrie-kolaps-podcast-vinohradska-12-koslerova-selepova_2212080600_cen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz