Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoce jsou svátky otevřených srdcí a pár vlídných slov nic nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na světě je mnoho opuštěných lidí

Pocit, že nás mají lidé rádi, je nenahraditelný. Zastavit se a říct pár vlídných slov nic nestojí. Tak proč s tím nezačít zrovna o Vánocích.

Článek

Samota, opuštěnost a nepotřebnost

Tyto negativní emoce nechce zažívat nikdo z nás. Stejně tak nikdo z nás nechce být přehlížen a zažívat pocit malosti. A přesto je mnoho lidí na světě, kteří jsou z různých důvodů samotní a opuštění. Prožívají pocity nepotřebnosti a malosti. Jsou přehlíženi a nikdo jim nevěnuje sebemenší pozornost.

A vůbec se nemusí jednat o lidi z okraje společnosti, ale jsou naprosto běžní lidé. Žijí a pracují ve stejných domech, ve stejné ulici. Babičky a dědečkové, kteří zůstali sami. A vůbec nemusejí být bezdětní, ale děti jsou často daleko a senioři jsou většinu svého času opuštění. A vůbec to nemusejí být jen senioři. Opuštěným a samotným se člověk může stát v každém věku. Stejně tak je velké množství lidí přehlížených. Chodíme kolem nich, pracujeme vedle nich a nevěnujeme jim sebemenší pozornost. Uklízečky, vrátní, popeláři a mnoho dalších povolání, které celoživotně přehlížíme.

Pocity nepotřebnosti a samoty jsou velmi frustrující a mohou vést k psychickým problémům. Depresím, úzkostem, alkoholismu, závislostem všeho druhu i sebevraždám.

Foto: Pixabay

Uklízečka

Vánoce jsou svátky lásky

Lidé mají více otevřená srdce nejen pro své blízké, ale i pro cizí potřebné. O vánocích jsme mnohem svolnější podpořit dobročinnou sbírku. Sáhnout do peněženky a přispět potřebným. To je jistě velmi bohulibé, ale můžeme začít dělat i jinou maličkost, která nás bude stát jen několik vlídných slov.

Udělejme svět vlídnějším

Zloby, vzteku, bezpráví a negativních zpráv je všude kolem nás plno. A teď se pokuste si představit, jak se v tom žije opuštěným a přehlíženým lidem. A přitom stačí tak málo.

Dát najevo svůj zájem. Stačí se na minutu zastavit a říct: „Dobrý den, jak se máte?“ A klidně si chviličku povídat třeba jen o počasí. Potěšit vlídným slovem a zájmem můžete starou paní u vás v domě, ale stejně tak třeba uklízečku v práci a kohokoli jiného. Ano, na poprvé to může být pro ně šok, ale věřte, že časem se z toho stane několik příjemných minut pro vás oba.

Pár minut věnovaného zájmu a neutrálního rozhovoru nás nic nestojí, ale mohou potěšit a udělat obrovskou radost. Pro opuštěného a přehlíženého člověka to může být obrovská vzpruha. Najednou opět někomu stojí za to, aby s ním promluvil.

Nikdy nevíte, zda náhodou nezůstanete také sami

Pro člověka obklopeného milující rodinou je to nepředstavitelné, ale život si někdy dokáže pohrát a nikdo doopravdy neví, jaká bude jeho budoucnost. Stejně tak málokdo z nás bude pracovat do smrti. Jednou přijde doba, kdy nebudeme potřební v práci.

S přáním klidných Vánoc, adiktolog Mgr. Radek Talpa

Zdroje:

Nakonečný, M. (2012). Emoce. Triton.

Poláčková Šolcová, I. (2018). Emoce: regulace a vývoj v průběhu života : funkce a zákonitosti emocí, sociální a kulturní souvislosti, měření emocí. Grada.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz