Článek
V jídelníčku by nám neměly chybět důležité složky, ke kterým kromě sacharidů a tuků patří právě proteiny. Většina z nás dobře ví, že bílkoviny jsou důležité pro svaly a jejich růst. O jejich dalších přínosech ale často nemáme tušení.
To je ale škoda. Stejně jako to, že řada lidí není v průběhu dne schopna doporučené množství bílkovin v jídelníčku doplnit.
Proto se půjdeme podívat na další důvody, proč jsou pro nás bílkoviny nepostradatelné. A také si představíme jejich nejlepší zdroje.
Co jsou bílkoviny a proč je potřebujeme?
Bílkoviny jsou spolu s tuky a sacharidy jednou ze tří makroživin. Jsou jedním z klíčových stavebních prvků vašeho těla, protože hrají důležitou roli v podpoře buněk, orgánů a tkání. Doporučená denní dávka bílkovin u žen je alespoň 46 g a u dospělých mužů alespoň 56 g.
Po 40. roce života můžete začít ztrácet svalovou hmotu, což je známé jako sarkopenie, a můžete potřebovat více bílkovin.
Kromě podpory aktivní svalové hmoty však příjem proteinů přináší i mnoho dalších pozitiv, která mnoho lidí nezná.
Bílkoviny jsou například skvělým pomocníkem při hubnutí, protože jejich zvýšený příjem může omezit pocit hladu. Také s nimi můžete bojovat proti nejrůznějším chutím, které vám mohou do vašeho snažení soustavně házet vidle.
Dále bílkoviny potřebujeme pro:
- normální stav kostí,
- normální rychlost spalování,
- normální krevní tlak.
Zvýšený příjem bílkovin může být žádoucí i u lidí, kteří jsou krátce po úrazu, operaci nebo pravidelně cvičí. Bílkoviny totiž podporují regeneraci. Ve vyšším věku pak díky nim lidé zůstávají déle aktivní a fit. (I vzhledem k tomu, že jedním z projevů stárnutí je postupný úbytek svalové hmoty.)

Nejlepší zdroje bílkovin
K nejlepším zdrojům bílkovin patří nepochybně vejce. O nich se navíc v poslední době hovoří jako o menším strašáku. Zjistilo se totiž, že u zdravých lidí pravděpodobně nezpůsobují zvyšování cholesterolu. Zvlášť, pokud se je rozhodnete konzumovat v rozumném množství a neládujete se jimi od rána do večera.
Dále ke zdrojům bílkovin patří třeba:
- maso,
- sýr cottage,
- řecký jogurt,
- mléko,
- ryby,
- čočka.
A mnoho dalších ingrediencí. (Některé zároveň patří do kategorie rostlinných proteinů, které by měli doplňovat hlavně vegetariáni a vegani.)
V neposlední řadě pak existují i nejrůznější proteinové prášky. Co se týče těch vegetariánských a veganských, oblíbený je třeba hrachový protein a konopný protein.
K podpoře většího přísunu bílkovin během dne pak může přispět třeba řecký jogurt s mandlemi ke svačině, nebo třeba jedno vařejné vejce na toastu či v salátu. Jde jen o to, abyste našli způsob, který vám bude vyhovovat. A následně jste se ho drželi.
Co se týče proteinů a ledvin, u zdravých lidí by neměla být dieta s větším množstvím proteinů škodlivá. Pozor si musí dávat jen lidé se specifickými zdravotními problémy. V případě, že si nejste jistí, je fajn poradit se s ošetřujícím lékařem, který může v tomto směru zodpovědět všechny vaše dotazy.

Jak poznat nedostatek bílkovin?
V některých krajních situacích může u lidí nastat nedostatek bílkovin, který může mít řadu negativních dopadů.
K projevům nedostatku proteinů patří třeba vypadávání vlasů a jejich horší kvalita, ztráta aktivní svalové hmoty, prodloužený čas hojení ran nebo třepení nehtů. Objevit se může i edém.
V takovém případě je řešením zvýšení přísunu proteinů. Vzhledem k tomu, že se nachází v řadě různých potravin, nemělo by jít o nepřekonatelný problém.
Hlídáte si svůj denní příjem proteinů?
Čerpáno z webů - https://www.webmd.com/diet/benefits-protein, https://www.proslim.cz/vejce-na-hubnuti/, https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny_ve_v%C3%BD%C5%BEiv%C4%9B_%C4%8Dlov%C4%9Bka, https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-arasidove-kremy-a-dalsi-potraviny-ktere-jsou-mylne-povazovany-za-dobre-zdroje-bilkovin-40503645