Hlavní obsah
Zdraví

Jak zvládnout vedra v bytě bez klimatizace: Účinné tipy pro ochlazení domova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Léto je v plném proudu. Kromě volna a radovánek u vody to však znamená, že ve vašem bytě bez klimatizace bude zase horko k padnutí. Jakými způsoby je možné místnost trochu zchladit? Na to se zaměříme v článku!

Článek

Spousta z nás se na léto vyloženě těší. A speciálně pak na prázdniny u vody, na opalování, na vyspávání do oběda a na neomezenou konzumaci zmrzliny. Má to ale háček. Všechny výhody léta může snadno převážit skutečnost, že v bytě bez klimatizace je neustále horko, které je až k nesnesení. Srazit teplotu je navíc důležité i ve večerních hodinách, protože vysoké teploty mohou způsobovat narušení spánku.

Jak to tedy o letošním létě zařídit, aby vám bylo v bytě příjemně?

Pitný režim

Bojovat proti suchu a horku se dá mnoha různými způsoby. A jedním z nich je správně nastavený pitný režim, ve kterém by mělo být minimum alkoholu a nápojů s kofeinem. Právě ty totiž mohou pocity horka ještě zhoršovat. Zcela pochopitelně také nesahejte po teplých nápojích, ale ve větší míře si dopřávejte ty studené.

Vlažná sprcha

Hodně lidí dělá tu chybu, že se snaží ochladit studenou sprchou nebo koupelí. Tělo ale není hloupé. Aby vyrovnalo rozdíl v teplotách, začne produkovat teplo. Za pět minut proto můžete zase pociťovat nepříjemné horko.

Místo toho je moudřejší, když při sprchování a koupání zvolíte vlažnou vodu, která pro tělo (v poměru k venkovnímu prostředí) nebude představovat tak velký teplotní šok. Během koupele pak můžete použít například gely a mýdla s citrusovou a peprmintovou vůní, protože vás mohou také příjemně osvěžit.

Studené obklady

Dalším poměrně účinným trikem je přikládání studených obkladů na zápěstí a na krk. Právě tady se nachází tepny, kterými proudí krev. Proto jsou tato místa ideální pro ochlazování. S délkou chlazení to ale (speciálně na krku) nepřehánějte, protože by mohlo dojít k omrzlinám a k bolesti. Alternativou mohou být žínky, které namočíte do studené vody.

Zatáhněte

Máte v oknech žaluzie? Výborně! Pokud si pamatujete na dávnou dovolenou v Itálii nebo ve Španělsku, určitě si vybavíte, že starší domy mají před okny okenice, které se zavírají během parných letních dnů. Díky tomu se dovnitř nedostane tolik světla, které by mohlo místnost nepříjemně zahřát. Pokud žaluzie nemáte, pomohou i závěsy.

Pozor na větrání!

Větrání v létě má svá specifika. I když můžete mít pocit, že otevřené okno během dne vede k ochlazení vzduchu, ve skutečnosti tomu tak být vůbec nemusí. Nejlepší je, když víc vyvětráte ráno a večer. Případně ve chvíli, kdy slunce svítí na jinou stranu, než na které je okno, které chcete otevřít. Poté okno zavřete a nechte ho zavřené až do doby, kdy se venkovní teplota přijatelně sníží a do okna už se neopírají sluneční paprsky. Díky tomu se dovnitř nedostane přebytečný teplý vzduch.

Prodyšné povlečení

Zapomeňte na flanel, který se mnohem lépe hodí na zimu. Místo toho si raději pořiďte kvalitní bavlněné povlečení, které bude dobře dýchat a nebudete se v něm zbytečně potit. Místo přikrývky pak můžete použít jiné čisté prostěradlo.

Chladící podložka

Potřebujete nějak překonat momenty před usnutím, kdy musíte myslet na to, že je vám pořád teplo? Pak potřebujete jednu nebo dvě kvalitní chladící podložky, které dáte na chvíli do mrazáku. Některé jsou vhodné i na polštář, takže obličeji dopřejete příjemný chládek.

Tipy pro vaření

Teplotu v místnosti můžeme ovlivnit i vařením. Z toho důvodu se vyplatí si ráno trochu přivstat a připravit jídlo ještě v době, kdy je venku relativně příjemně. Pokud je to navíc alespoň trochu možné, vařte venku.

Zmrzlina

V neposlední řadě se můžete na léto nachystat tak, že si do mrazáku nachystáte dostatečnou zásobu zmrzliny, na kterou budete chodit ve chvíli, kdy vás přepadne horko. Aby ale nedocházelo k nežádoucímu přírůstku hmotnosti, místo smetanových volte spíš ty vodové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz