Hlavní obsah
Zdraví

Tipy pro zdravé zažívání: Jak podpořit trávení a cítit se dobře každý den

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Edurs34/Pixabay.com

Je vám po mnoha jídlech těžko, trápí vás plynatost nebo nepříjemné křeče v břiše, které souvisí s hromaděním plynů a nafouklým břichem? Tím vám tělo dává najevo, že je potřeba zaměřit se na zažívání. Pokračujte ve čtení článku a zjistěte více.

Článek

Trávení nemusí být noční můrou. Jídlo si můžete vychutnat s chutí a bez starosti, že se vám po něm udělá špatně nebo vás čeká další kolo úporné zácpy. Případně i dalších zažívacích potíží, které nejsou v populaci vůbec ničím neobvyklým.

Aby to tak ale mohlo být, neobejde se to bez správné péče o trávení, která může mít mnoho různých podob. Díky tomu je dobře dostupná pro každého, nehledě na jeho finanční situaci či věk.

Jak to tedy vzít od dnešního dne za správný konec a přestat se po každém jídle trápit? Na to se půjdeme hned podívat!

Projevy špatného zažívání

Projevy špatného zažívání se mohou pohybovat od těch méně vážných až k těm, které nám mohou dost zásadně komplikovat každodenní život. Celkem často se můžeme setkat třeba s plynatostí a pocitem nafouklého břicha, kvůli kterému se stává, že nedopneme v pase své oblíbené kalhoty nebo sukni. Objevit se může i zácpa, pálení žáhy a pocit těžkého žaludku po jídle, průjem, oslabená imunita a mnoho dalších jevů, které by si většina z nás nejraději odpustila.

Nejlepší tipy na podporu zažívání

Foto: jan_photo/Pixabay.com

Pestrý jídelníček

Základem normálního zažívání je pestrý jídelníček, ve kterém by měly většinově převládat skutečné potraviny. To zjednodušeně řečeno znamená, že budete vařit z čerstvých potravin, nikoliv z polotovarů a průmyslově zpracovaných výrobků. Ideální jsou například luštěniny, zakysané mléčné výrobky, pořádná porce ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky a podobně.

Také se snažte najít větší rovnováhu mezi živočišnými a rostlinnými proteiny. Příliš mnoho masa a živočišných výrobků v jídelníčku nemusí být z dlouhodobého pohledu zdraví prospěšné. Proto si alespoň několikrát týdně dopřejte rostlinné alternativy svých oblíbených výrobků (rostlinné jogurty, mléka, veganské produkty, tofu…). Tím přispějete k určitému odlehčení jídelníčku.

Pitný režim

Neméně důležitý je pro naše tělo i správně nastavený a dostatečný pitný režim, ve kterém by neměla chybět čistá voda nebo čaj (neslazený). Dostatek vody podporuje normální pohyb stolice střevem bez toho, aniž by docházelo ke zvýšenému riziku zácpy. Dobře nastavený pitný režim je mimo jiné hodně důležitý i při zvýšené konzumaci vlákniny. Pokud máte tedy problémy s vyprazdňováním, voda s vlákninou, když je ještě doplníte pravidelným pohybem, může pomoci.

Probiotika

V lidském zažívacím ústrojí žijí početné kolonie mikroorganismů, které se starají nejen o normální trávení, ale i o to, aby se do těla dostávaly potřebné vitamíny, aby normálně fungoval imunitní systém, měli jsme normální náladu a podobně. Tyto přátelské mikroorganismy však potřebují naši neustálou péči, jinak dojde k vychýlení ekosystému z rovnováhy a tělo se stane náchylnější ke vzniku nejrůznějších infekcí a dalších problémů.

Proto je vhodné v každém věku doplňovat probiotika a prebiotika, která podporují normální zažívání. Speciálně pak musíme vyzdvihnout účinky laktobacilů, což jsou bakterie mléčného kvašení. Podporují snížení pH, čímž zabraňují růstu a množení hnilobných bakterií a kvasinek. Zároveň jim ale dělá dobře společnost bifidobakterií a probiotické vlákniny, kterou může být třeba inulin. Prebiotika jsou pro probiotika důležitým zdrojem potravy, která jim umožňuje přežít.

Foto: Couleur/Pixabay.com

Pozor na stres

Mozek je s naším zažíváním velmi úzce propojen. To jste si možná i osobně vyzkoušeli. Někteří lidé totiž mají z nervozity a ze stresu průjem nebo jiné zažívací problémy. Stres zároveň nedělá dobře naší střevní mikroflóře, která je na jeho působení velice citlivá. Proto se ho snažte v průběhu dne minimalizovat.

Pohyb

Zažívání také prospějete tím, že se budete pravidelně (alespoň 20 minut denně) hýbat. Pohyb podporuje normální peristaltiku střev, což přispívá k normálnímu vyprazdňování. Také ale může podpořit imunitní systém a dobrou náladu. Není potřeba trávit čas výhradně v posilovně. Pro začátek bude vhodná i svižnější procházka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Laktobacily

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz