Hlavní obsah
Seberozvoj

Ženské problémy pod lupou: Praktická řešení pro každodenní zdraví a pohodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: RyanMcGuire/Pixabay

Být ženou rozhodně není jen o tom, co si dnes oblékneme na sebe, nebo jaký se nám právě líbí odstín rtěnky. Každý den čelíme jak společenským, tak osobním a zdravotním výzvám. Na co si nejvíc dávat pozor? A mají tyto ženské problémy nějaké řešení?

Článek

Ve srovnání s našimi babičkami a prababičkami můžeme říct, že si žijeme poměrně pohodlně a dobře. Nemusíme pracovat do úmoru na poli a mít 8-12 dětí, což bývalo v dávných dobách (kvůli chybějící antikoncepci) standardem. Také sanitární podmínky byly mnohem horší, takže se nezřídka stávalo, že porod skončil smrtí. V 21. století také můžeme vlastnit majetek, mít svůj bankovní účet nebo volit.

Na druhou stranu, i přes zlepšení podmínek to neznamená, že si žijeme na růžovém obláčku. V mnoha oblastech není ženský život vůbec jednoduchý. Například slaďování kariéry a osobního života může i dnes představovat problém. A mnohdy neunikneme ani zdravotním potížím, z nichž některé mohou úzce souviset s našimi hormony.

S jakými nejčastějšími ženskými problémy se setkáváme? A dají se nějak zvrátit?

Menstruační chudoba

Jedním z reálných problémů, kterým ženy čelí, a který se v posledních měsících častěji otvírá, je menstruační chudoba, která trápí nejen dívky školou povinné, ale i některé dospělé ženy, které nemají dostatek prostředků na živobytí. (Například vinou ekonomického násilí ve vztahu, samoživitelství, nižším platům a podobně.) Na tento problém přímé řešení neexistuje, ale zdá se, že v této oblasti svitla trocha naděje. Mnohé instituce nabízí menstruační pomůcky na toaletách zdarma a o problém se začínají ve větší míře zajímat i neziskové organizace, které mohou v některých případech tyto nezbytné pomůcky ženám zajistit.

Menopauza

Výhrou pro nás nemusí být ani období, kdy začneme o svou pravidelnou menstruaci přicházet. Proč? Protože mnoho žen bojuje s negativními projevy perimenopauzy a menopauzy, na které má negativní vliv kolísání pohlavních hormonů. Můžete tedy bojovat s nepředvídatelnými návaly horka, pocení, bolestí hlavy, přibíráním na váze a podobně. Zároveň se ale očekává, že i přes tyto potíže zůstaneme produktivní tak, jako jsme byly dříve. Proto mnoho žen hledá nejrůznější způsoby, jak si od tohoto přirozeného projevu stárnutí efektivně ulevit. V tomto směru se ženy nejčastěji spoléhají na vitamíny a bylinky na menopauzu, které mohou podpořit normální hormonální rovnováhu a pohodu.

Foto: Autor silviarita. Čerpáno z webu Pixabay.com

Vyvážení osobního a pracovního života

Mnoho žen stále řeší, jak zvládnout skloubení kariéry a osobního života/mateřství. Ne všechny instituce a firmy nabízí jako benefit školky pro děti svých zaměstnanců. U státních zařízení pak chybí dostatek volných kapacit. Na limity jako ženy narážíme i kvůli poměrně dlouhé rodičovské dovolené, jejíž části nebývají spravedlivě rozděleny mezi oba rodiče. Ženám mohou následkem tohoto dilematu utíkat zajímavé kariérní příležitosti, které se už nemusí v budoucnu opakovat. Řešení problému je složitější a určitě se neobejde bez dobrého plánování a otevřených dialogů s protějškem.

Zdravotní potíže

Moderní ženy často trápí i nejrůznější zdravotní potíže. Od poměrně vysokého rizika nákazou HPV, která může způsobit rakovinu děložního čípku, přes endometriózu, syndrom polycystických ovarií až po osteoporózu, problémy s početím či opakované infekce močových cest. Některé z výše uvedených problémů nemají dostupnou léčbu, proto se ženám doporučuje změna životního stylu. V jiných případech pak může dokonce trvat několik let, než lékaři ženám stanoví správnou diagnózu. Řešením tohoto problému může být nejen monitoring vlastního zdraví, ale také větší neodbytnost při žádostech o podstoupení specializovaných vyšetření.

Druhá směna

Přijdete domů z práce a tam na vás čeká takzvaná druhá směna. Tento termín označuje jev, kdy se od nás očekává, že i po skončení ekonomické činnosti mimo domov začneme hned po příchodu uklízet a zajišťovat potřeby domácnosti/rodiny. Například místo odpočinku a věnování se koníčkům, na které nemusíme mít kvůli další náloži úkolů dostatek energie a času. Řešením může být spravedlivější rozdělení domácích prací mezi všechny členy domácnosti. K tomu může posloužit třeba rozpis úkolů, za který je každý člen domácnosti zodpovědný, třeba na dveřích lednice, kde je těžké takový seznam přehlédnout. Případně si alespoň jednou týdně zaplaťte výpomoc, která vám přijde domů uklidit.

Mentální zátěž

Mentální zátěž poměrně úzce souvisí s druhou směnou. Je poměrně časté, že se staneme manažerkami vztahu a domácnosti a očekává se od nás, že si budeme pamatovat všechny návštěvy lékařů, nákupní seznamy, data narozenin a svátků různých členů rodiny a podobně. Pokud vám to stejně jako mnoha jiným ženám vadí, řešením může být sdílený kalendář, do kterého budou všichni členové zapisovat všechny důležité události a data. Systém vám už pak sám připomene, že se blíží něco důležitého, takže spoustu věcí můžete jednoduše vypustit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz