Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soukromý život Adolfa Hitlera? Pouhá parodie na lásku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 de

Byla Eva Braunová skutečně jen přihlouplá zamilovaná žena? A  jeho neteř Geli jeho láskou? Později objevený dopis vyvrací tento vztah.

Článek

Dlouho utajovanou milenkou Adolfa Hitlera byla německá fotografka Eva Braunová. O její existenci věděli jen ti nejbližší Hitlera. Před ní měl vztah nevztah s Geli Raubalovou. Ta ho ale nikdy nemilovala.

EVA BRAUNOVÁ

Foto: Wikimedia Commons/volné dílo

portrét Evy Braunové

Byla na svého milého náležitě pyšná. Měla jako jediná svolení ho natáčet.

Podle slov nejbližších to nebyl na první pohled zamilovaný pár. Náklonnost k Evě Hitler nijak neprojevoval. Působil chladně. O tom, že jsou milenci, svědčilo pouze to, že se večer spolu vzdalovali do ložnice.

Eva Braunová pocházela z katolické rodiny a Hitlerovi byla naprosto oddaná. Pořídil jí vlastní byt a úplně si ji získal. S tímto vztahem však nesouhlasil její otec. Ten zaslal Hitlerovi dopis, aby nechal jeho dceru jít, pokud má být pouze jeho milenkou, nikoli uznanou manželkou. Aby chápal, že jako její otec má povinnost se starat o své dítě a aby Evě doporučil, že se má vrátit zpět ke své rodině. Byla to pro něj otázka cti.

Dopis ale zadržela sama Eva Braunová a Hitler jej nikdy nespatřil.

Vztah mezi nimi nebyl nijak vřelý. Eva Braunová si píše deník, kde uvádí, jak chladný k ní Hitler byl. Jak ji miloval pouze v té jediné chvíli. Na základě toho, jak se cítí nemilovaná, se pokusí 2× o sebevraždu. S nadějí, že si jí její hrdina začne konečně více všímat.

Hitler má názor, že si inteligentní a uznávaný muž nemůže vzít obyčejnou hloupou ženu. Navíc má spoustu práce a nějaké laškování by ho jen zdržovalo. Kdyby se oženil, nebyl by už takovým obdivovaným idolem jako dosud. Hitler se skutečně považoval za velmi přitažlivého pro dámy.

Eva Braunová byla tak naivně oddána a loajální, ačkoli byla jen příležitostnou radostí tehdejšího vůdce. Není divu, že byla považována jen za hloupou blondýnu. Eva byla o 23 let mladší. Hitler to s ní ale uměl.

V jeho sídle vítala hosty, natáčela a fotografovala jejich dýchánky. Nikdy se k ní však na veřejnosti nechoval jako ke své milé.

Byla v ní zvláštní prázdnota a snažila se ji vyplnit sportem, plaváním, čímkoli. Pořád se převlékala, pětkrát až sedmkrát za den. Nevím proč, třeba v tom viděla možnost být někým jiným, někdy bavorskou dívkou, někdy dámou. A možná to mělo zaplnit tu její prázdnotu. Nebyl nikdo, kdo by ji zbožňoval.
výpověď sestřenice Evy Braunové, Gertrude Weiskerová

Braunová podle britských zdrojů byla jen hloupou husičkou. Nebylo tomu úplně tak. Dokázala se Hitlerovi postavit, když s něčím nesouhlasila. Měla své dva psy, Hitlerovu fenu Blondi nesnášela. Přestože Hitler svou fenu velmi miloval, neštítil se ji surově bít. Eva neuznávala ani jeho vegetariánství a řekla mu, že jíst bude to, co sama uzná za vhodné.

Podle historičky Heike Görtemakerové si byla Eva Braunová moc dobře vědoma všeho, co se kolem ní děje. Všeho zla, které Hitler páchá. Do těchto věcí se mu však nepletla a zavírala před vším oči. Její názor ho totiž vůbec nezajímal, ničemu podle něj nerozuměla.

Když Adolf Hitler prohrával, měla Eva Braunová možnost odejít, zachránit se. Divila se však, jak si vůbec někdo může myslet, že svou lásku opustí. Rozhodla se zemřít s ním. Teprve v úkrytu jeho bunkru se s Evou oženil. Tím dokázala, že pro Hitlera nebyla jen chvilkovou radostí a nebyla hloupá jak on sám hlásal. To by si ji přeci nevzal. Evu Braunovou ale láska k vůdci stála život.

GELI RAUBALOVÁ

Jeho nevlastní neteř Geli. I ona s Hitlerem trpěla. Byla velmi pohledná a muži se po ní otáčeli. Prý mezi nimi panovala obrovská vášeň. Hitler ji miloval. Byl to jiný vztah než s Evou Braunovou. Geli všude hrdě ukazoval. Neustále jí dával dary, hýčkal si ji. Později ji psychicky týral a zakazoval navazovat vztahy s dalšími muži, protože zjistil, že ho vždy brala jen jako strýce, který se o ni postará. Také ona ale nedokázala od tohoto tyrana odejít. Imponovalo jí, jak jeho popularita narůstá. Zamilovaná však byla do Emila. A s ním také byla zasnoubena.

Já jsem v těchto dvou dnech trpěla tak jako dosud nikdy. Strýček Adolf žádá, abychom dva roky počkali… Musíš pracovat, abys pro nás oba zajistil existenci, a přitom se teď spolu budeme smět vídat jenom v přítomnosti jiných a kromě toho Ti můžu dát jenom svou lásku a být Ti bezvýhradně věrná…
Dopis Geli svému Emilovi

To se Hitlera velmi dotklo. Geli měla zákaz kontaktu, cítila se jako ve vězení. Hitler ji nutil, aby se s Emilem okamžitě rozešla.

I když vztah s Emilem skutečně nevyšel, nevyšlo ani její druhé zasnoubení s houslistou. Geli byla zcela v područí Hitlera a své matky. I když ji Hitler zajistil po všech stránkách a byla mu vděčná, trpěla. Z bezvýchodné situace se rozhodla odejít dobrovolně. Nakonec i ona se pokusila zabít. Geli se to bohužel podařilo. Prostřelila si hrudník Hitlerovou pistolí.

Byla nalezena ve svém bytě mrtvá. A Hitler udělal z tohoto bytu muzeum. Všichni měli zákaz s čímkoli hýbat. Tělo Geli nechal převézt do Rakouska. Spekulovalo se, že byla těhotná. Nikoli však se svým houslistou, ale s Hitlerem. K čemu všemu před tím došlo, jen už jen pouhou spekulací.

Její život vyhasl v září 1931. Pitva prokázala zlomený nos. Pohřbena je na nejmenovaném hřbitově. S její smrtí se Hitler nikdy nevyrovnal. S jejím prvním snoubencem opět navázal vztahy.

Skutečnou lásku tak Adolf Hitler nikdy nezažil. Koho miloval doopravdy a on jeho, byla jeho vlastní matka Klára Hitlerová. Svého syna bezmezně milovala. Jeho krutosti a vlády se naštěstí nedožila.

Byly to nejšťastnější dny mého života. Ty dny mi připadaly skoro jako sen a pouhým snem mělo také všechno zůstat. O dva roky později náhlá smrt matky všechny ty krásné plány zhatila. Byl to závěr dlouhé, bolestivé nemoci, kdy od počátku nebyla velká naděje na vyléčení. Přesto mě ta rána strašlivě postihla. Otce jsem ctil, matku jsem však miloval.
Z knihy Mein Kampf

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz