Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam v Praze na dvojctihodné koláčky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Hilšerová

Cappuccino s ovesným mlékem a dvojctihodný koláček

Vím, kde mají koláčky, které se vám na jazyku jen rozplynou. Jsou voňavé, čerstvé, plné náplně s křupající drobenkou a poprášené cukrem tak akorát.

Článek

Je půl deváté. Jedno pootočení mechanismem žaluzií nás dělí od přítmí ložnice a od jarního počasí. Venku se nesměle prodírají sluneční paprsky přes nebeskou báň a ve vzduchu je cítit jaro. Vím, je to jen zbožné přání, ale co kdyby…

Ventilačkou jsou slyšet ptáci, jak rozeznívají svoje serenády.

Posadím se na posteli, spustím nohy na podlahu a procházím bytem do koupelny.

Je to jedno z rán, kdy nemusím dělat snídani. Z kuchyně je slyšet cvaknout konvici, jak se dovařila voda na čaj. Pánev zazvoní o sklokeramickou desku. Vydá takový zvonivý zvuk. Dřevěná stěrka tančí po pánvi a honí připékající se vajíčka.

Usedám k snídani. Z hrnku s eiffelovkou stoupá pára od vody, která se před chvilkou dovařila. Ještě chvilku počkám a lžička s medem vpluje do zázvorového čaje. Pomalými krouživými pohyby zamíchám čaj, aby rychleji vystydl a mohla jsem se napít.

Zápasím s tuhým máslem. Mám si přidržet tu kostičku másla rukou nebo zvládnu ukrojit ten plátek másla jen tak? Příborový nůž tančí po chlebu a roztírá máslo, které se lehce zabořuje do střídky.

Kávu si dáme v Letce.

Slunce se stále víc a víc hlásí o své slovo. Stahuji stínítko v autě, abych viděla na ubíhající cestu přede mnou. Zaparkujeme přímo před Letkou.

Okolo dveří kavárny se pohybuje několik hostů. Někteří jdou dovnitř, někteří ven. Venku je krásné počasí. Byla by škoda si nezpříjemnit nedělní čas před obědem procházkou s tak příjemným cílem.

Mezi kavárnou a vchodovými dveřmi je foyer. Zde se mohou posadit a počkat na svůj objednaný nápoj lidé, kteří si berou kávu s sebou, nebo ti, kteří se do kavárny nevešli. U stropu visí velký trs jmelí a minimalistický lustr, který se skládá ze tří objemných žárovek. Stěny jsou oškrábané na omítku a místy vytváří zajímavé mapy. A tak čas, než vám přinesou kávu můžete využít zajímavou hrou a pozorovat obnažené zdi a hledat v nich nějaké obrazce.

Nakoukneme do beznadějně zaplněné restaurace. Kavárně dominuje obrovské růžové zrcadlo, které je umístěné proti dveřím a skleněný lustr.

Usedáme do předsálí a pochutnáváme si na výborné kávě a dekadentním koláčkům s povidly a tvarohem. Myslím si, že na tyto domácí koláčky se sem musí sjíždět lidé z celé Prahy a širokého okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz