Hlavní obsah
Jídlo a pití

Brokolicové noky s adzuki v rajčatové omáčce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Hilšerová

Brokolicové noky s adzuki v rajčatové omáčce

Ať už vyslovujete toto slovo jak chcete, můžeme se podívat na recept, ve kterém jsem připravila brokolicové knedlíčky s rajčatovou omáčkou a fazolky adzuki.

Článek

Všímám si, že „gnocchi“ už několik let v lidech vzbuzují rozpaky. Není to jídlo samo o sobě, ale spíše ta výslovnost.

Lidem, kterým je to vlastně jedno, tak si toto slovo vyslovují jak chtějí. Ti, kteří se s tímto fenoménem již setkali, tak toto jídlo vyslovují noky, ňoky, gnoči, g… n… (neurčité zamumlání) ve strachu, že je obsluha italské restaurace vyžene z restaurace nebo na ně minimálně vrhne opovržlivý pohled s dostatečně silným gestem ruky (který bychom mohli přirovnat ke špetce umístěné před obličejem mluvčího) doplněné o správný ekvivalent výslovnosti nebo ty knedlíčky. Lidé, kteří znají české filmy jistě ví, o čem píšu.

Ať už vyslovujete toto slovo, jak chcete, můžeme se podívat na recept, ve kterém jsem připravila brokolicové knedlíčky s rajčatovou omáčkou a fazolky adzuki.

Základním kamenem tohoto receptu je den předem si namočit fazolky adzuki do vody. Druhý den vodu slijeme, do hrnce, ve kterém budeme fazolky vařit přidáme čistou vodu a adzuki. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme do změknutí.

Luštěniny je dobré namáčet ze dvou důvodů. Jeden je snížení doby vaření samotné luštěniny a druhý je stravitelnost a snížení nadýmání.

Uvařené adzuki slijeme a přendáme do misky. Do hrnce přidáme olivový olej, cibuli, česnek a mrkev vše očištěné, omyté a nakrájené na kostičky. Vše opékáme do světle hněda, přidáme mletou papriku a kmín, znovu orestujeme, přidáme uvařené adzuki, rajčatový protlak nebo passatu a vodu. Dusíme přibližně 20 minut, aby zelenina změkla a chutě se prolnuly. Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a pokud máte rádi jídlo pikantnější, tak i harrisou.

Na knedlíčky si uvaříme brokolici do měkka. Rozmixujeme, přidáme hrubou mouku krupici a vytvoříme kompaktní těsto. Poměr je 2: 1. Dva díly brokolice a díl krupice. Z těsta vyválíme válečky, které rozkrájíme na jednotlivé knedlíčky. Vaříme ve vroucí osolené vodě. Když knedlíčky vyplavou, jsou uvařené.

A proč zrovna adzuki? Tato luštěnina je lehce stravitelná a obsahuje hodně vitamínů, vlákniny a nerostných látek, které naše tělo potřebuje. Hodí se i na polévku, karbanátky nebo na sladko do brownies.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Gnocchi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz