Článek
Artyčok může někomu na první pohled připomínat bodlák, ale do něj má pořádně daleko! Artyčoky totiž slouží jako potravina a používají se i jako látka do doplňků stravy. Znát ho možná budou i zahrádkáři, protože se u nás běžně pěstuje.
Zajímavostí je, že při pěstování jsou pro něj nejvhodnější oblasti, ve kterých se daří i vinné révě. Z toho důvodu se mu bude nejvíc líbit na zahradách v Jihomoravském kraji, kde je pro něj dostatečně teplo.
V lidovém léčitelství se pak artyčok běžně používal na problémy spojené s játry a žlučníkem.
Artyčok je bohatý na živiny
Mezi hlavní důvody, proč byste měli dát artyčokům ve svém životě zelenou, je rozhodně jejich výživová hodnota.
Artyčoky v sobě obsahují:
- vitamín K,
- vitamín C,
- horčík,
- mangan,
- draslík.
A pak taky spoustu vlákniny, která je důležitá pro normální trávení a vyprazdňování, se kterým má hodně lidí (nejen kvůli sedavému způsobu života) problém.
Dále může přispět k podpoře normální střevní mikroflóry a k podpoře hubnutí. Vláknina hraje také klíčovou roli při regulaci hladiny cukru a inzulinu v krvi, což je důležité zejména pro lidi s cukrovkou.
Podpora jater
Máte problém s vyšší hladinou cholesterolu? Pak by měl být artyčok rozhodně v centru vašeho zájmu, protože ho můžete použít i na podporu funkce jater.
Nejen, že může mít podpůrný vliv na normální funkci ztučnělých jater, ale také na množství triglyceridů v krvi a na množství špatného cholesterolu v krvi. Z toho důvodu se běžně přidává do doplňků stravy na podporu normální hladiny cholesterolu.
Pokud už ale na cholesterol od lékaře nějaké léky berete, o používání artyčoku se s ním před zahájením jeho užívání poraďte.
Jak vařit artyčok?
Vaření artyčoku může být pro někoho, kdo to ještě nikdy nedělal, trochu výzva. A určitě nechcete kvůli jednomu nepovedenému pokusu přijít o všechny výhody, které tato potravina nabízí. Jak na to jít tedy správně?
Při nákupu artyčoků se zaměřte na artyčoky s těžkým pocitem a pevnými, pevně zabalenými listy. Čerstvost poznáte podle toho, že listy při tření trochu skřípou.
Chcete-li začít s přípravou, položte omytý artyčok na bok na prkénko a odřízněte horní centimetr a půl. Odřízněte stopku a oříznutý artyčok vložte do mísy. Pokapejte čerstvě vymačkaným citronem, abyste zabránili zhnědnutí.
Poté se můžete rozhodnout, zda budete artyčoky vařit, grilovat nebo třeba péct. Skvělé je i jejich napařování.
Chcete-li jíst vařený artyčok, otevřete ho a po vychladnutí z něj oddělte vnitřní listy s fialovými špičkami. Pomocí okraje lžíce odstraňte a vyhoďte chlupatou, vláknitou, nejedlou část - známou také jako dušička/srdíčko -, která pokrývá ceněné artyčokové srdce. Chutnat vám bude třeba s hummusem.
Pěstování artyčoku
Pokud chcete artyčok pěstovat od semínka, zasaďte je v březnu. Počítejte ale s tím, že bude kolem sebe potřebovat opravdu hodně prostoru.
Artyčok posléze pravidelně zalévejte dostatečným množstvím vody. Když se objeví plevel, snažte se ho co nejdříve odstranit. V našich končinách to bude jednoletka, protože nepřežije mrazy. Když už ale víte, co s ním máte dělat, dokážete si ho vypěstovat i další rok.
Zdroje