Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Chcete prospět zdraví svého psa? 7 levných potravin, které vás nezruinují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pes je stejně jako my všežravec. To znamená, že jeho organismus umí zpracovat jak masitou, tak rostlinnou stravu. Dnes se tomu moderně říká omnivore.

Článek

Přesto nemůžete psovi dopřát vše co sobě, i kdyby žebral, jak chtěl. Krmit ho pravidelně porcí od stolu je nezodpovědné a riskantní. Samozřejmě si nedělám iluze o tom, že malé sousto nám občas upadne všem. Mně taky. Kdo by jim odolal? Ale opatrně s tím.

Je pouze naší volbou, čím psa krmíme. Někdo preferuje pouze pohodlné granule, jiný konzervy, někdo obojí a jsou i tací, kteří psovi vaří, případně ho krmí tzv. raw dietou. Tím, že do pejskovi do jídelníčku zařadíte následující potraviny, nejen ho nasytíte, ale ještě prospějete jeho zdraví.

Začnu zlehka dostupnými potravinami, které vám neudělají díru do rozpočtu, a ještě přidám něco pro fajnšmekry.

1. Mrkev

Taky jste dostávali od maminky při vaření mrkvičku na chroupání? Věděla, co je pro vás dobré a zdravé. A totéž platí pro psa.

Jestli vás zatím nenapadlo čistit svému psovi zuby, dávejte mu mrkev. Nejenže přirozeně odstraní zubní povlak, ale také má díky vysokému obsahu vlákniny preventivní účinek proti řídké stolici. Beta karoten má zase pozitivní vliv na zrak stejně jako na ten váš. Vitamin A nastartuje imunitní systém a zlepšuje kvalitu kožíšku.

Ale zase to nepřehánějte s množstvím. Ne abyste mu každý večer vysypali do misky půl kila mrkve! Ve vysokých dávkách může být vitamin A toxický. Mrkev také není zrovna nejlépe stravitelná, takže se doporučuje předem ji lehce povařit.

2. Vejce

Dříve se vejce příliš nedoporučovala kvůli vysokému obsahu cholesterolu, ale tento mýtus již byl vyvrácen. Vejce obsahují zdravý cholesterol, takže si spolu s chlupáčem klidně dopřejte vajíčkovou snídani. Do jeho porce ale nepřidávejte cibuli, sůl a pepř. Ochuťte pouze tu svoji.

Vejce obsahují aminokyseliny, které mimo jiné pomohou se svalovinou, vitamin C je zase prospěšný pro silné kosti a zuby.

Jestli se chcete pyšnit psem s krásnou zdravou srstí, vězte, že vám k tomu dopomůže žloutek bohatý na biotin.

A pokud chcete zajít ještě dál, rozemelte skořápku, nic tak nepřijde nazmar. Uděláte něco dobrého pro pejskovy kosti a zuby. Lepší je k tomu použít bio vejce, případně skořápky napřed povařit kvůli možným chemikáliím a kolorantům.

3. Zelené fazolky

Tak tohle je skvělá potravina pro psy trpící nadváhou. Mohou být připraveny jakýmkoli způsobem, ale vždycky, a to platí u všeho, bez přídavku soli, koření, cibule, česneku a oleje. Moc způsobů tedy nezbývá, že? Prostě je uvařte.

Fazolky jsou plné vitamínů a minerálů, zmíním jich pouze pár. Vitamín K je velmi užitečný pro krvetvorbu stejně jako železo, které je kromě masa, ryb a jater přítomné právě v zelených fazolkách. A nezapomeňme na magnesium, které blahodárně působí na každičký pohyb včetně chůze, dýchání, a dokonce tlukot srdce.

Takže hurá pro zelené fazolky!

4. Jogurt

Zatímco u koček je jogurt minimálně sporný, protože na rozdíl od vžitého názoru, že pro kočičky je mlíčko dobré, většina koček ve skutečnosti trpí intolerancí na laktózu. U psa toto neplatí. Samozřejmě, různé typy intolerancí a alergií najdeme i u nich, ale za předpokladu, že to není případ zrovna vašeho pejska, mléčné produkty jsou skvělým doplňkem stravy.

Aktivní probiotika, jak víme, mají blahodárný vliv na zažívání. Takže zvolte takový produkt, který obsahuje živé kultury. Ty obyčejné sice budou vašemu psovi chutnat, ale valný vliv na jeho zdraví mít nebudou. A rozhodně se vyhněte všem jiným variantám než bílým jogurtům. Žádné příchutě, přidaný cukr či umělá sladidla!

Pár lžiček jogurtu můžete psovi dát rovnou, či zamíchat do žrádla. Navíc v létě ve zmražené formě je to báječná a osvěžující pochoutka.

5. Dýně

Dýně je díky nepřebernému množství vitamínů, minerálů a vlákniny považována za super potravinu. Slupka a semínka navíc obsahují oleje, které udržují zdravý močový trakt. Pokud váš pejsek trpí inkontinencí, přidávejte mu do žrádla dýni.

Vláknina pozitivně reguluje zažívání, takže kromě inkontinence ji oceníte i v případě průjmu stejně jako mrkev.

Dýně má bezpochyby obrovskou nutriční hodnotu, a přitom nedodává nadbytečné kalorie, takže je vhodnou náhradou za kaloricky bohatou stravu pro pejsky s nadváhou.

A nejenom to, dýňová semínka jsou také známa pro své antiparazitní účinky jak pro lidský, tak psí zažívací trakt.

Pro psa využijete úplně celou dýni. Semínka můžete rozemlít a posypat jimi žrádlo v misce a zbytek prostě uvařte a servírujte jen tak. Kromě toho, že je tato potravina celkově velmi prospěšná, také jim bude chutnat.

6. Ovesné vločky

Přidávají se i do průmyslově vyráběného žrádla a jsou velmi snadné na přípravu. Zvolte obyčejnou variantu bez příchutí a vařte raději s vodou než s mlékem.

Doporučuje se začít pozvolna a postupně zvyšovat dávky, aby vašemu chlupáči náhlý zvýšený přísun vlákniny nezpůsobil zažívací potíže.

Vločky mají několik hlavních benefitů jak pro nás, tak i pro psy. Zlepšují kvalitu kůže a srsti, podporují dobré zažívání díky již několikrát zmíněné vláknině a co je méně známé, pomáhají snižovat cholesterol v krvi.

7. Špenát

Vařené špenátové listy nejsou zdravé jen pro Pepka námořníka, ale i pro nás a naše psy. Obsahují vlákninu, vitamíny A, K, C a hlavně draslík. Špenát je velmi jednoduchý na přípravu. Prostě hoďte listy do vody, povařte a zamíchejte do žrádla.

Foto: pixabay

Ilustrační foto.

A jak jsem slíbila, zde je pár tipů pro fajnšmekry nebo na přilepšenou:

Losos

Vařený losos je báječným zdrojem proteinů, dobrých tuků a aminokyselin. Podpoří nejen imunitní systém vašeho psa, ale také správnou funkci jeho kloubů a mozku.

Pozor ale na syrového nebo nedovařeného lososa, protože může obsahovat parazity, které způsobí v lepším případě podráždění žaludku, zvracení a průjem, v horším dehydrataci a vážné zdravotní komplikace.

Burákové máslo

Je nabité proteiny a srdci prospěšnými tuky. Přírodní nesolená varianta je fajn, ale vždy si pečlivě přečtěte etiketu, jestli náhodou neobsahuje umělé sladidlo xylitol. Ten je totiž pro psy vysoce toxický, tak abyste místo dobrého úmyslu neskončili na veterinární pohotovosti.

Kokos

Obsahuje kyseliny, které umí bojovat s bakteriemi a virusy. Také pomáhá s nevoňavým dechem a podrážděnou kůží. Kokosové mléko a olej jsou také bezpečné, ale pozor na množství obsažených sacharidů. Proto je dobré nepřehánět to s množstvím.

Quinoa

Pro svoji vysokou výživovou hodnotu je vhodnou náhradou za obiloviny, které jsou často součástí průmyslově vyráběných granulí.

Jak vidíte, doplňovat pejskům stravu některými našimi potravinami, je nejen vhodné, ale i zdravé.

Myslete na ně ale raději už při vaření, než až při večeři. Malý kousek z talíře sice nic nepokazí, ale sůl, koření a tuky vhodné pro psa nejsou.

Na závěr ještě připomenu, co pes v žádném případě žrát nesmí a přesto je pořád mezi námi množství pejskařů, kteří to neví:

- Hrozny a rozinky

- Avokádo

- Čokoláda

- Cibule, česnek, pažitka

- Vařené kosti

Mrkněte do špajzu a až půjdete nakoupit, myslete i na svého pejska.

https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/human-foods-dogs-can-and-cant-eat/

https://www.splootvets.com/post/healthiest-human-foods-dogs-can-eat

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz