Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kouče nepotřebuji. Mám totiž psa a ten mě učí jednoduchosti života. Zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ZigmarsBerzins/Pixabay

Ilustrační foto

Život je rychlý, plný starostí, stresu, obav a špatných zpráv. Hledáme v tom zmatku rovnováhu a zapomínáme se radovat.

Článek

Pocity zmaru, nepřízně osudu a ztracenosti asi někdy dolehnou na každého z nás. Vyhledáváme životní kouče, guru a čteme motivační fráze a příručky, abychom si dodali sebevědomí a našli sami sebe.

Jako lidské bytosti jsme byli obdarováni širokou škálou dovedností, ale také pocitů a emocí, které nám komplikují život. Příroda nám toho hodně nadělila, ale také škodolibě pěkně zavařila. Často se neumíme vyznat sami v sobě, nechápeme pohnutky druhých a točíme se v začarovaném kruhu vlastních myšlenek.

Ne nadarmo považujeme psa za nejvěrnějšího přítele člověka. Uchylujeme se k němu, když nám svět nerozumí, když se cítíme osamělí nebo potřebujeme, aby nás aspoň chvilku nikdo neodsuzoval. Zkusme se tedy od něj inspirovat.

Užívej života, žij momentem

Zátěž z minulých křivd, nespravedlnosti, špatných zážitků a obavy z budoucnosti nám až příliš často nedovolují užívat si přítomnosti a jednoduše se radovat z dnešního dne. Život nám utíká mezi prsty, aniž bychom ho skutečně prožili a ocenili krásné maličkosti, které přináší.

Psi mají úžasnou schopnost nechat minulost za sebou a žít přítomností. Dokáží si udržovat vzpomínky a vytvářet asociace, ale ať už se jim v životě přihodilo cokoli, žijí touto chvílí a o budoucnost se nestrachují.

Vlastní minulost změnit nemůžeme, tak na ní tolik nelpěme, ať nepřijdeme o radost ze současnosti a malých zážitků. Inspirujme se z ní a poučme se.

Nenech si zatemnit mozek záští a zlobou

Co znamená zášť, o závisti a zlobě ani nemluvě, a jak s námi dokáže zacloumat, víme všichni. Emočně nás vyčerpává, brzdí v rozvoji a je to pocit veskrze destruktivní. Zášť je prokletím lidského pokolení.

Pes nic takového nezná, on je totiž mistrem v „nech to plavat“. Nebo je na vás ještě dnes naštvaný, že jste mu včera nedali kus masa od večeře nebo ho nechali doma a šli do kina? Nebude vás kvůli tomu trestat několik dalších dní. Tak to někdy taky zkuste nechat plavat.

Tělo má mnoho barev a tvarů. Měj se rád

To, co my se teprve učíme, pes ví od nepaměti. Že je úplně fuk, jestli je někdo malý, velký, tlustý, má jinou barvu kůže nebo sexuální orientaci. Pes nás hodnotí podle osobnosti a činů a nic jiného ho nezajímá.

A že by se trápil tím, jestli se narodil jako atletický chrt nebo zavalitý anglický buldoček? Jestli má úchvatný rodokmen nebo je takzvané pouliční rasy? Určitě ne. Mějte se rádi takoví, jací jste, a na takzvané standardy se vykašlete.

Foto: https://www.pexels.com/search/happy%20dog/

Ilustrační foto

Komunikuj

Asi to bude znít jako paradox, my lidé přece umíme na rozdíl od zvířat mluvit. To má ale s komunikací společného jenom málo. Vážně dokážeme říct, co chceme? Jak často očekáváme od ostatních, že jim dojde, co máme na mysli? Když něco chceš, musíš si o to umět říct. To pes ví.

Postává u dveří, případně pokňukává, když chce jít ven. Vrtí ocasem s pohledem upřeným na poličku, kde schováváte pamlsky? Psí oči známe všichni a přesně víme, o co jim jde. Psi dokáží sdělit, co chtějí a jak se cítí, bez hanby a strachu z odsouzení. Vrtí ocasem, když jsou spokojení a svěsí hlavu, když je něco trápí.

Vyjadřuj vděčnost a nauč se lásce

Pes vás vždy radostně přivítá, i když se vrátíte domů v mizerné náladě. Přestože vám to před chvilkou trochu ujelo a rozhněvali jste se na něj, stejně si vám za chvilku sedne k nohám a přijde se pomazlit. Má vás rád za každé situace. Pro bezpodmínečnou lásku bez předsudků psy obdivujeme.

Inspirovat se v tomto bodě není snadné. Protože bezpodmínečná láska je asi ten nejtěžší úkol.

Loajalita? Co je to?

Psi jsou zvyklí žít ve smečce a k té jsou loajální. A tou jejich smečkou, se kterou žijí, žerou, hrají si a brání ji, jsme my. Loajalita bez hranic je jednou z vlastností, kterou si na psech ceníme nejvíc.

Ale co ta naše lidská smečka? Rodina, přátelé a společenský okruh? Hodíme někoho občas přes palubu kvůli vlastnímu zájmu? Na to si zodpovězte sami.

Nekousej, když stačí zavrčet

Stalo se vám někdy, že vás podrazil kamarád? Usmíval se na vás, tvářil se jako přítel a pak vám vrazil kudlu do zad?

To pes neudělá. Nejdřív zavrčí a pak teprve zaútočí. Rozhodně se k vám nebude lísat, aby vás bez varování kousnul. Dá vám napřed najevo, že se mu něco nelíbí.

Nemusíte se hned bít a podle se mstít. Zkuste své vypjaté emoce dostat pod kontrolu. Někdy prostě stačí zavrčet.

Měj radost z pohybu a pij hodně vody!

Ne, opravdu nechci, aby se z vás stali poslušní pejskové, jako lidstvo jsme o poznání jinde, ale někdy neškodí podívat se na svět trochu jinýma očima a zamyslet se nad tím, co je v životě opravdu důležité.

Radujte se z plného talíře, z pohodlné postele a z toho, že nejste na světě sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz