Hlavní obsah
Právo a státní správa

Měli bychom se inspirovat španělským zákonem na ochranu zvířat? Hlasuji pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Uvažujete o novém životě ve Španělsku a máte domácího mazlíčka? Pak se raději seznamte s novým zákonem. Pro ostatní budiž inspirací.

Článek

V závěru loňského roku byl ve Španělsku schválen nový zákon na ochranu zvířat, který dramaticky reguluje vlastnictví domácích zvířat a povinnosti z něho vyplývající. A nejenom to.

Nejde o žádné drobné či nepodstatné změny, ale o zcela nové znění upravující práva zvířat. A některé z nich mají reálný dopad na majitele domácích mazlíčků.

Pro milovníky domácích zvířat je velmi podstatná informace, že některé druhy budou nově pro chov v domácnostech úplně zakázány. Vlastně kromě psů, koček, fretek, akvarijních rybiček a některých druhů ptáků si už pravděpodobně nic jiného domů nepořídíte.

Nicméně konečný seznam druhů akceptovaných jako společenská zvířata ještě nebyl dokončen, takže panika, která zachvátila Španělské milovníky domácí zvěře se odkládá do roku 2026. Ale už teď je jasné, že bude velmi restriktivní.

Co je ale definitivně zakázáno, je chov jedovatých zvířat, plazů vážících více než dvě kila, jakýchkoli primátů, volně žijících savců vážících více než pět kilogramů nebo ohrožených druhů.

Ale zpátky ke psům a povinnostem majitele, kterých bude nově celá řada. Jednou z těch, které přitahují největší pozornost, je nutnost absolvování výcvikového kurzu zodpovědnosti za zvíře.

Norma pro kurzy se připravuje a zatím nevešla v platnost, ale očekává se v řádu měsíců. Stejně jako povinné čipy a pojistka pro způsobené škody, která může být většinou kryta pojistkou domácnosti.

Kromě výcvikového kurzu budou muset majitelé i psi, kteří překročí určitou váhu a věk, projít zkouškou, která posoudí jejich „způsobilost fungovat v sociálním prostředí.“

Pokud jí neprojde, bude pes považován za potenciálně nebezpečného. V tom případě se na něho budou vztahovat restrikce, které jsou pro tuto kategorii již dnes platné. Rozdíl je v definici kategorie, která je dnes vymezená definovanými plemeny a popisem fyzických dispozic. V každém případě to znamená licenci, náhubek ve veřejném prostoru a krátké vodítko.

Dále zákon praví, že se zvířata nesmí rozmnožovat mimo oficiální chovné stanice a uspávat bez asistence a souhlasu veterináře.

Domácí zvířata již nelze pořizovat jiným způsobem, než do 4 měsíců věku za úplatu od registrovaného chovatele, či adopcí. Obchod se zvířaty a prodejny s živými tvory definitivně skončil. Mějte ale na paměti, že zde hovoříme stále o domácích zvířatech. Pochopitelně, že aukce koní budou i nadále legální.

Nová opatření také nabádají k „zabránění zvířatům zanechávat exkrementy a moč v prostorách, kudy obvykle procházejí jiní lidé, jako jsou fasády, dveře nebo vstupy do provozoven“ a „přikazuje se je odstranit nebo vyčistit biologicky rozložitelnými přípravky“.

Abych nenechala nikoho na pochybách o vymahatelnosti tohoto nařízení. Policejní hlídky projíždějí ulicemi a procházejí parky. Včera dokonce zastavil vůz městské barcelonské policie vedle mého kadícího psa na vodítku a počkal, až hovínko seberu do pytlíku a zbytky zředím vodou s octem. Teprve pak spokojeně odjel.

Zákon také pochopitelně pamatuje na případy týrání a opuštění. Však si také klade za cíl blaho zvířat.

Pokud do 48 hodin nenahlásíte ztrátu nebo odcizení zvířete, bude to považováno za opuštění, za což vám bude uložena pokuta 50 000 eur. Pokud opuštění ohrožuje život zvířete, může to znamenat trest odnětí svobody na 1 až 6 měsíců a jeden až tři měsíce práce ve prospěch obce. Tresty odnětí svobody se zvyšují až na 24 měsíců, pokud zvíře uhyne, a na 36 měsíců, pokud nastane nějaká přitěžující okolnost.

Nový zákon také stanoví pravidla, jak se vyhnout nekontrolovanému rozmnožování domácích mazlíčků. Cílem je, aby chov prováděli pouze zodpovědné osoby zapsané v Registru chovatelů zájmových zvířat.

Ve Španělsku je už nyní zakázáno vystavovat zvířata ve výlohách, nakupovat je v kamenných obchodech nebo přes internet, jsou také zakázány cirkusy se zvířaty nebo psí zápasy. Cílem zákona je zamezit zneužívání zvířat, vymýtit jejich opuštění a zároveň podporovat odpovědnou adopci a vlastnictví.

A na kolik vás přijde nedodržování zákona? Rozhodně se nejedná o žádné symbolické částky, což dokládá, jak vážně Španělsko k ochraně zvířat přistoupilo.

Pokud se jedná o drobné porušení, mohou se pokuty pohybovat od 500 do 10 000 eur, vážnější mezi 10 001 a 50 000 eur a ty nejtěžší prohřešky vyjdou mezi 50 001 a 200 000 eur.

Za závažné porušení zákona se považuje takové, který zvířeti způsobí újmu nebo utrpení, stejně jako jeho neidentifikace nebo použití agrese či násilí. Vážným trestným činem bude také chov cizích divokých zvířat a obchodování s nimi, opuštění zvířete, či krádež.

Mezi velmi závažné přestupky patří úhyn zvířete z důvodu hrubého porušení povinné péče, nepovolené usmrcení, výcvik na souboje, chov a vystavování zvířat pro komerční účely. Tato sekce také zahrnuje použití zvířat na atrakcích, veletrzích a přehlídkách.

Jinými slovy – budeš týrat zvíře a klidně přijdeš o střechu nad hlavou. Hlasovali byste pro? Já ano.

Určitě vás v této souvislosti napadlo, jaký bude mít nový zákon dopad na tradiční koridu. Tomuto tématu se věnuji a více aktuálních informací napíšu v dalším článku.

Každopádně, pokud uvažujete koupit ve Španělsku nemovitost a máte mazlíčka, mějte na paměti, že je zapotřebí pohybovat se v mezích zákona. Jinak se vám to škaredě nevyplatí.

Pokud by podobný zákon byl přijat i u nás, nevyhnutelně by došlo například k zamezení využívání koňských spřežení pro turistické účely v pražských ulicích, celebrity by nemohly nadále chovat lvy a tygry a zanechání psa sobě na pospas v řádu dnů, by mělo pro majitele velmi bolestné důsledky.

Já bych byla pro restriktivnější zákon v Čechách ukládající povinnosti vyplývajících z chovu zvířat, protože jinak někteří lidé nepochopí, že se mají chovat zodpovědně. A pro ty ostatní se vlastně nic moc nezmění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz