Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nejenom psi, ale i jejich páníčci mají vlastní typologii. Poznáte se?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Vachtová - vlastní fotografie

Sally

My psí rodiče jsme tak trochu praštění, ale to nevadí. Přes všechny rozdíly nás spojuje láska k čtyřnohým kamarádům. Tedy opravdu jen kamarádům?

Článek

Podívejte se na následující kategorie psích majitelů a řekněte – připomíná vám to někoho?

Životní partner

Takového páníčka lze označit za antropomorfistu. Že nevíte, co to znamená?

Antropomorfismus je přenášení lidských vlastností, lidského chování a jednání na zvířata, nebeská tělesa, či neživé předměty nebo na mytologické a pohádkové bytosti.

Někteří lidé říkají, že mají raději psy než lidi, ale tito fanatici posunuli hranici do extrému. Pes má v jejich hodnotovém žebříčku stejné místo jako člověk, a tak s ním i jednají. Mají zkrátka zato, že pes je převlečený homo sapiens a rozumí jim lépe než většina dvounohých obyvatel planety.

Určitě jste se s takovou osobou setkali a možná to bylo někde v kavárně. Pes seděl na klíně nebo vedle židle a často byl přizván do konverzace či monologu. „Co tomu říkáš Tondo, má panička pravdu?“ Možná má takový pejsek i lidské jméno. Může to být třeba Franta, Pepa nebo Oliver, jako byl ten můj.

Takový pes se od páníčka prakticky nehne. Sdílí s ním lože, jezdí na dovolenou, dostává hromadu dárků, stravuje se s páníčkem a možná i lépe. Zkrátka je to takový chlupatý čtyřnohý člověk.

Pokud máte sami psa a takového psího obdivovatele potkáte, pravděpodobně ho vůbec nebudete zajímat, protože si bude povídat jenom s vaším psím doprovodem.

Rodič mimina

Pro účely této kategorizace prosím nezaměňovat psa člověka za psa mimino. Pes člověk je svému páníčkovi roven, mimino je malý človíček, o kterého je zapotřebí se starat a chránit ho.

Tito psí rodiče na svého pejska často žvatlají a používají vysoký tón hlasu, který máme určený pro děti: „Ale copak se ti to pšihodilo, ty můj chudáčku? Máš hladíček?“ Pravděpodobně budou rodiče při tomto hovoru tisknout svého miláčka na hrudi a starostlivě ho drbat na bříšku.

Nedivte se, že takový pejsek může mít i svoji vlastní skříň s oblečky a někteří vyvolení jedinci dokonce i kočárek, aby nemuseli moc ťapkat. Jsou to sice extrémní případy této kategorie, ale existují, věřte mi.

Mimino má často svůj Instagram, kde pózuje jako modelka. Rodiče si s ním pořizují selfie a na profilové fotografii účtu sociálních sítí svých rodičů má mimino vždy významné místo.

Asi nikoho nepřekvapí, že psí mimino, nehledě na jeho věk, je většinou malého plemene.

Expert

Tento majitel je skutečně v obraze. Čte kupy článků týkajících se psů a sám vyzkouší všechny rady, nové trendy, a co víc - neváhá se s vámi o ně podělit. Jako samozvaný odborník působí velmi přesvědčivě, protože je studna načtených vědomostí, nejlépe těch populistických z internetu.

Expert pozná rozdíl mezi border kolií a australským ovčáckým psem (ne, že zrovna vy byste to nevěděli) a má odpověď na každou psí otázku. A věřte, že pokud si zrovna teď není jistý, až ho potkáte příště, vychrlí na vás všechny podrobnosti.

Pokud máte pochybnosti ohledně čehokoli, včetně výživy, pomůcek nebo rizik číhajících na vašeho čtyřnohého miláčka, velmi ochotně vám poradí. Má totiž přehled o všem, co se kde šustne. Zná nejlepšího veterináře ve městě, ví o nových psí kurzech a dá vám recept na výrobu nejzdravějších domácích pamlsků.

Když se experta zeptáte na něco ohledně psů, připravte se na dlouhou přednášku. Takový člověk může být trochu otravný, ale buďte shovívaví. On či ona to skutečně dělají z lásky.

Helikoptérový rodič

Helikoptérový rodič vychází z podstaty mimina, ale jde ještě o mnoho kroků dál.

Majitel takového psa je více či méně úzkostlivý člověk, který svého psa drží nakrátko. Obrazně řečeno i doslova. Trpí totiž představou, že se jeho pejskovi něco nemilého přihodí, když ho nebude dostatečně chránit před nebezpečími a nástrahami.

Možná má takový pán toho nejposlušnějšího pejska, který si od vás nevezme pamlsek, protože by mohl být otrávený. Nevzdálí se od páníčka víc než na metr, protože čím dál, tím větší nebezpečí mu hrozí. On totiž ani nemůže, protože je za každých okolností na vodítku.

Takový pes si rozhodně nebude hrát s vaší velkou obludou. Co kdyby ho zakousla nebo na něj šlápla? On si totiž neumí hrát vůbec s nikým, panička či páníček je jeho celý svět.

Těchto rodičů je víc, než si myslíte. Často potkávám jednu paní, která je tak úzkostná, až mám trochu starosti o její duševní zdraví. Má krásného chundelatého bišonka, kterého chytne do náručí pokaždé, když se v okruhu padesáti metrů objeví někdo se psem na vodítku. Hystericky ho k sobě tiskne s divokým výrazem v očích a točí se s ním dokolečka, aby k vám a vašemu zlému psovi byla v každém okamžiku zády.

Volnomyšlenkář

Tak tohle je do jisté míry opak helikoptérového rodiče a mimina.

Zatímco předchozím majitelům se občas smějeme a jejich pejsků nám může být do jisté míry i líto, volnomyšlenkář to má ve společnosti těžší a často se setkává s nepochopením okolí.

I on svého psa určitě miluje, jeho přístup je ale o poznání svobodnější. Často ho potkáváte v okolí líně kráčet dvacet metrů za psem, kterému je povoleno takřka vše. Vodítko, pakliže ho vůbec má u sebe, se mu plácá zavěšené kolem krku.

Pytlíky na hovňousky otráveně hledá po kapsách, když uvidí vaše zvednuté obočí, ale velmi často je vůbec nenajde. Pes je přece pes a má své potřeby, no a co? Ať si čůrá a kadí, kde chce.

Volnomyšlenkář je kliďas se vším všudy a nenechá se vyvést z rovnováhy.

Foto: Alena Vachtová - vlastní obrázek

Lia

Sportovec

Sportovci jsou oba, páníček i pes. Můžete je vidět spolu běhat po ránu v parku nebo zahlédnete psa utíkajícího za cyklistou. Jezdí spolu na loďce nebo absolvují dobrodružnou cestu kolem světa.

Pes je pro takového páníčka zkrátka něco jako sparring partner. Velmi často také spolu absolvují různé kurzy agility a není překvapení, že plemeno majitele sportovce je spíše atletické, které něco vydrží a pohyb miluje.

Já se sice do této kategorie neřadím ani teoreticky, ale přesto můj život v dětství ovlivnil jeden takový sportovec. Bylo to ještě za socialismu v jenom západočeském městečku a žil tam muž, kterého jsem tajně milovala. Ne kvůli němu samotnému, ale on se výrazně vymykal tehdejšímu životnímu stylu.

Měl totiž koně a dva chrty. Pomalu projížděl v sedle městečkem následován těmi dvěma důstojnými psy. Pokaždé, když jsem zaslechla klapot podkov v naší ulici, vystřelila jsem k oknu a obdivně a se závistí toho mladého muže pozorovala. Občas jsem se vydala za nimi, abych to celé viděla na vlastní oči. Průvod pomalu došel na kraj městečka až tam, kde začínaly louky a pole. Pán pobídl koně do cvalu, psi vystřelili za ním a po chvilce všichni zmizeli za obzorem. Byla to pro mě ta nejkrásnější a nejromantičtější chvíle. A divíte se, že jsem toho pána tajně milovala?

Šéf

Typickým představitelem tohoto typu je farmář, ale můžete si představit kohokoli, kdo vykonává své povolání převážně na čerstvém vzduchu a téměř vždy na vesnici.

Pán tvrdě pracuje a pes s ním. Představte si ho třeba jak nahání stádo ovcí či krav, spokojeně leží na korbě traktoru nebo se účastní lovu. Tento pes je s páníčkem od svítání do soumraku jako věrná asistentka.

Tito psi nejsou jenom společníci, ale zaměstnanci. Znají snad všechny povely, které existují a často ani nemusí být vysloveny. Pohled a hvízdnutí stačí, aby pes věděl, co má dělat.

Není překvapením, že psi těchto šéfů jsou rekrutováni výlučně z pracovních plemen. Může to být border kolie, ohař nebo německý ovčák.

Super star

Tito psí rodiče berou svoji roli velmi vážně. Jejich pes má svoji předurčenou kariéru a zcela určitě svůj Instagram a tisíce a tisíce followerů.

Pejsek je vystavován v úchvatných pozicích a scenériích. Velmi často si pochutnává na vyhlášené značce psích pamlsků, kolem krku se mu třpytí elegantní obojek nebo si hraje s inteligentní hračkou. Značkám těchto produktů dělá velmi dobrou reklamu.

Tito pejsci svým rodičům vydělávají peníze na sociálních sítích a jsou za to dobře odměňováni. Jsou to zkrátka čtyřnohé celebrity, které každý obdivuje.

Do této kategorie můžeme přiřadit i psy výstavní a sběrače trofejí a medailí. Je to vlastně podobné, jenom v dnešním světě trochu staromódní verze téhož.

Ti ostatní

No a pak jsou majitelé, kteří svého psa zavřou doma a občas s ním vyběhnou kolem domu ho vyvenčit. O těch ale není řeč. Výše uvedená kategorizace se týká pouze psích páníčků, kteří své společníky, ať už jsou jacíkoli, opravdu milují.

Neberte se vážně a připusťte, že i vy máte s výše uvedeným něco společného. Samozřejmě vím, že existují různé varianty a podkategorie. Stejně jako jsou psi čistokrevní a různé směsky, o páníčcích platí totéž.

Chcete vědět, kam se řadím já? Hned do té první kategorie. Jsem psí rodič, trochu šmrncnutý expertem, jak už jste si asi při čtení mých článků všimli.

Každý jsme tak trochu blázen a to je na světě to hezké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz