Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Není hanba si přiznat, že na psa nemám. Je hanba si jej přesto pořídit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Vachtová

Jako milovnice psů si myslím, že by svět byl lepší, kdyby po něm běhalo méně, ale zato šťastnějších psů.

Článek

Boom v posledních letech je evidentní. Samozřejmě k němu přispěla pandemie, ekonomický rozvoj a v neposlední řadě i vliv sociálních sítí. S posty se zvířaty a hlavně psy, se roztrhl pytel.

Videa s roztomilými štěňátky, inteligentními či nezbednými psíky, příběhy loajality atd. do nás valí zkreslené představy, že vlastnictví psa je zábava a potěšení, které dá našemu životu nový rozměr.

Ano, bezpochyby tomu tak je, ale za všemi těmito pečlivě upravenými a sestříhanými posty stojí čas, práce, zodpovědnost a také peníze. A to je potřeba si uvědomit v první řadě, než uděláme zásadní rozhodnutí pořídit si taky takového roztomilého mazlíčka. Není totiž nic smutnějšího než pes, jehož potřeby jsou zanedbávány nebo ignorovány.

Takže předtím, než se po hlavě pustíte do shánění pejska, upřímně promyslete následující body:

1. Proč ho vlastně chci ? Protože je to společensky vhodné nebo protože mi chybí společnost? Nebo….

2. Kolik mu mohu věnovat času? Trávím celé dny v kanceláři a o víkendu sportuji?

3. Jaký je můj životní styl? Hodně cestuji nebo nejraději trávím čas doma? Mám někoho, kdo mě může v případě nepřítomnosti zastoupit? Jaké mám koníčky?

4. Jaké jsou mé plány do budoucna? Budu zakládat rodinu? Stěhovat se? Studovat? Nezapomeňte, že pokud si pořídíte štěně, může tu s vámi být třeba dalších 15 let.

5. Mám dostatek prostředků? Nejen krmení, ale i doplňky jako postel, hračky, obojky, vodítka a hlavně veterinární péče se může pořádně prodražit. O trenérovi v případě potřeby ani nemluvě.

6. Jaký je můj psychický a fyzický stav? Pes jako společník sice může pomoct při různých úzkostech a speciálně cvičení psi jsou výborná asistence, ale při výrazných psychických obtížích bych psa rozhodně nedoporučovala. Také v případě fyzických omezení je potřeba dobře zvážit minimálně vhodné plemeno.

Pokud jste stále přesvědčeni, že chlupatá společnost je to, co opravdu potřebujete, pak se zamyslete nad následujícími body a vyberte si správně. Špatná volba je totiž největším kamenem úrazu a bohužel je častější, než si myslíte.

Foto: Alena Vachtová

Chiky

Povaha

Rozhodně se nenechte zviklat, když vám někdo bude tvrdit, že pes je pes. Není. Stejně jako my, i oni mají širokou škálu osobnostních rysů a povah, ať už přiřazených geneticky, či ovlivněných rannými zkušenostmi. Jsou psi přítulní či nezávislí, hraví, něžní, loajální, klidní, odvážní, zvědaví, ostražití atd.

Kupříkladu ovčáčtí psi jsou inteligentní, snadno cvičitelní a poskytují úžasnou společnost. Na druhé straně mají obrovskou potřebu fyzické i mentální stimulace. Pokud jim ji nemůžete nebo neumíte dopřát, skončíte s vystresovaným a protivným psem.

Možná nejvíc ze všech plemen nesprávnou volbou trpí border colie. Lidé jsou často ovlivněni romantickými představami podporovanými statistikami nejinteligentnějších plemen a ukázkami, co všechno tenhle pejsek dokáže. Netuší ale, že je to vykoupeno spoustou času, trpělivostí a správným výcvikem.

Teriéři jsou kurážní a energetičtí s potřebou objevovat, ale mohou být zatvrzelí a urputní. Typickým oblíbeným představitelem je jack russell. Prakticky všichni, které znám, jsou uňafaní. Jsem si vědoma, že to teď asi schytám od některého páníčka, jehož jack russell je nejklidnější pes pod sluncem. Inu, hovořím zde obecně, tak se na mě prosím nezlobte.

Malá plemena jsou většinou velmi přítulná a společenská, mají ovšem větší tendenci trpět nepřítomností majitele a separační úzkostí.

To byly jen velmi hrubé příklady toho, na co se zaměřit a jak si správně vybrat pejska dle povahových rysů. Zdrojů pro vyhledání detailních informací je naštěstí v dnešní době nepřeberné množství, tak čtěte, ptejte se a vemte rozum do hrsti.

Potřeba pohybu

Všichni psi bez ohledu na cokoli jiného potřebují pohyb a procházky. Úroveň této potřeby se ale velmi liší v závislosti na konkrétním jedinci, plemeni a věku. Berte prosím tyto požadavky velmi vážně. Obejít blok a basta můžete s maltézáčkem, ale ne s německým ovčákem nebo výmařským ohařem.

Pokud chcete žít se psem v městském bytě, tato otázka nabírá řádově na důležitosti. Není sice pravidlem, že čím větší pes, tím větší potřeba pohybu, ale pokud bydlíte v centru města v garsonce, nemáte poblíž psí park a nejezdíte pravidelně za město, zapomeňte na huskyho nebo dalmatina.

Péče o srst

Přiznám se, že pro mě je péče o srst jedním z kritérií při volbě dalšího pejska. Já prostě každodenní vyčesávání dlouhé srsti nedávám. Takže si pořizuji zásadně psy krátkosrsté.

Je velmi důležité tento aspekt vašeho nového života pečlivě zvážit. Chlupáči jsou nádherní a k pomuchlování, ale aby měli zdravou a upravenou srst, můžou za tím být hodiny a hodiny práce nebo peněz odevzdaných v psím kadeřnictví.

Když už jsme u srsti, nezapomeňte, že psi také pravidelně línají a nejen vyčesávání, ale věčně se povalující chumáče v domácnosti vám mohou vadit. To se týká všech, nejenom těch dlouhosrstých.

Zdravotní problémy

Všichni pejsci potřebují veterinární péči, minimálně preventivní a  také pravidelné očkování. Některá plemena ale bohužel inklinují k určitým chorobám a s tím jsou spojeny vyšší finanční výdaje a předpoklad kratšího života. I tuto informaci je dobré si předem zjistit a být na ni připraveni.

Kupříkladu psi s krátkými čumáky mívají nepřekvapivě problémy s dýcháním, dobrmani zase často trpí srdečními chorobami a němečtí ovčáci jsou náchylní k problémům s kyčlemi.

Německá doga má jednu z nejkratších životních prognóz a může trpět kromě srdečních také nemocemi pohybového aparátu. Vezměte do úvahy, že psa, který váží kolem 80ti a víc kilogramů a nemůže se pohybovat, bude zapotřebí odvést k veterináři. A to může být úkol pro stěhováky. Ačkoli německá doga patří k mým nejoblíbenějším plemenům, z tohoto důvodu jsem ji nikdy neměla.

Děti

Pokud máte děti nebo rodinu teprve plánujete, je správná volba psa ještě podstatnější. Jsem velkým zastáncem pejska k dětem a o tomto tématu jsem již psala, ale pečlivý výběr rozhodně nepodceňujte.

V zásadě je pravdou, že větší plemena jsou vhodnější k dětem než miniatury. Kupříkladu labrador, zlatý retriever, bernský salašnický pes nebo i jinak společensky kontroverzní americký staford jsou k dětem perfektní a mají s nimi spoustu trpělivosti.

Malá plemena mají tendenci být nervózní a dětská přítomnost jim nemusí dělat dobře. Nehledě na to, že v rámci dětských neobratných her může dojít k nechtěnému úrazu malého pejska.

Když už si chcete pejska pořídit, buďte zodpovědní ještě předtím, než tak učiníte. Připusťte si všechna omezení, povinnosti a rizika a nedopusťte, abyste trpěli ani vy, ani pejsek. Nebo se na to radši vykašlete. Třeba přijde ve vašem životě čas, který bude pro pořízení psa vhodnější.

Mám kamarádku, která miluje všechna zvířata a psy obzvlášť. Má velký byt, chalupu na horách, čas, finanční prostředky a všechnu trpělivost světa. Přesto se rozhodla, že vlastního psa z různých důvodů nechce. Místo toho přispívá charitám, útulkům a známým hlídá pejsky, když jedou na dovolenou. Pokud si připustíme vlastní limity, ať už jsou jakékoli, i tomu se říká zodpovědnost.

Pamatujte, že dostanete zpět to, co vložíte. Péče, čas a trpělivost se vám vrátí i s úroky. Stejně tak to ale platí i obráceně. Nezodpovědnost, ignorace potřeb a netrpělivost se vám vrátí také. A také i s úroky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz