Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Proč se někdy pes chová jako blázen?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Šílenství, posedlost ďáblem nebo náhlé pomatení mysli. I tak by se dala nazvat náhlá zběsilá aktivita, která někdy psa popadne. Říká se tomu zoomies a nejde tak úplně o projev štěstí.

Článek

Vybavíte si psa s bláznivým pohledem v očích, zadkem zastrčeným pod sebou, staženýma ušima a zběsilým úprkem obvykle v kruzích? Pes může běhat, dělat osmičky, skákat po nábytku, po dvoře, louce, kdekoli. Tam a zpátky. Prostě ho to zničehonic popadne a je naprosto šílený. To jsou zoomies.

Zoomies, čti zúmís, je obvyklejší výraz pro odborný název pro FRAP (Frenetic Random Activity Periods), v překladu období náhodné frenetické aktivity.

Tato nenadálá zběsilá akce může svou intenzitou udivit nebo překvapit, ale také nás většinou rozesměje, protože se pes chová jako šílenec. Od pohledu neškodný blázen. Zkrátka ho popadl amok.

Občas se to může stát každému psovi. Většinou tento nenadálý záchvat „postihne“ štěňata nebo mladé psy, ale přihodit se může v každém věku a bez ohledu na plemeno.

Nejčastější příčinou zoomies bývá vypuštění nadměrné nahromaděné energie, která se najednou uvolní. Představte si výbuch sopky a hned máte jasno.

Nahromaděná energie se materializuje do opakovaného projevu. Pes neletí někam pryč, ale běhá v kruzích, obíhá stůl, skáče z postele dolů a zase zpátky, nebo typicky dělá pořád dokola osmičky. Může přitom popadnout hračku nebo botu, štěkat nebo mít vyplazený jazyk. Také vás může provokovat typickými poklonami, po kterých hned zase vystřelí.

Zoomies mohou nastat hned zrána po dlouhém klidovém režimu nebo vás takhle bláznivě pes přivítá po příchodu z práce, kdy předtím prospal celý den. Druhým důvodem bývá uvolnění stresu, typicky třeba po koupeli nebo návštěvě veterináře.

V obou případech jde o nahromaděnou nervózní energii, obvykle po tolerované, ale nepohodlné situaci. Nejde tudíž o projev štěstí, jak by se mohlo na pohled zdát.

Je ovšem pravdou, že i hra se může zvrtnout v zoomies. Honíte se psem po dvoře a občas na něj vybafnete zpoza rohu. Do psa v tu chvíli také mohou skočit ďáblíci v podobě zoomies. Téměř každý majitel psa si takovou situaci, která se mu někdy s jeho pejskem přihodila, dovede vybavit.

Ať už se bláznovství projeví kdykoli a její projev vypadá u každého psa trochu jinak, za každých okolností jde o náhlou potřebu vybití fyzické energie. A šance konečně ji uvolnit může vést k takto zdánlivě divokému chování.

Zoomies se mohou projevit, kdykoliv kdy nemá pes příležitost uplatnit svou přirozenou hladinu energie. Dalo by se to tudíž interpretovat jako štěstí z uvolnění.

Ne každý pes se takto projevuje, ale zoomies jsou naprosto normální. Jde o přirozené chování psů a působí to, jako by se při vydávání nahromaděné energie báječně bavili a užívali si zábavy.

Občasné šílenství je běžné, ale pokud se opakuje příliš často, problémem může být dlouhodobá nedostatečná fyzická a mentální aktivita, případně může jít o závažnější problém, který je zapotřebí řešit s odborníkem. Jako příklad lze uvést neustálé honění se za ocasem. To není zoomies, to je stres.

Zoomies je ale naprosto neškodná aktivita, která by vás neměla vyděsit, pokud je pes v bezpečí a nemůže se při běsnění zranit, povalit dítě nebo něco rozbít.

Také pozor na zoomies, když je pes zrovna na vodítku. Ano, i tehdy to na něj může přijít. Mohl by se vám vytrhnout, zamotat se nebo skočit pod auto. Jeho energie je v tu chvíli totiž mimo vlastní kontrolu.

Pokud je ale v bezpečí on i jeho okolí, nechte ho, ať se vyřádí. On to potřeboval. A vy aspoň budete mít důvod se upřímně zasmát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz