Hlavní obsah
Umění a zábava

Rin Tin Tin. Příběh psa, který změnil pravidla udělování filmových Oscarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Rin Tin Tin byl francouzským válečným nalezencem, který dobyl Hollywood a má svoji hvězdu na chodníku slávy.

Článek

Lee Duncan (1893-1960) měl smutné a opuštěné dětství. Jako malý chlapec strávil několik v let v kalifornském sirotčinci a později žil u svých prarodičů na samotě, kde jeho jediným kamarádem byl pes.

V roce 1917 vstoupil Lee do americké armády a během první světové války sloužil u 135. leteckého pluku. Jeho jednotka byla součástí masivního spojeneckého úsilí o prolomení německých linií v severovýchodní Francii.

Když procházel s dalšími vojáky vybombardovanými oblastmi poblíž Saint-Mihiel, narazil na prakticky zničenou německou chovnou stanici, kde našel živou, ale hladovějící fenku německého ovčáka s pěti novorozenými štěňaty.

Lee a jeho přítel z jednotky psy odnesl s sebou na základnu a postaral se o zázemí pro matku i štěňata. Péče o psy mu pomohla přečkat válečnou hrůzu, jak sám později přiznal. Dvě štěňata z vrhu si vybral pro sebe a zbytek si rozebrali ostatní vojáci. Jejich velitel si nechal matku.

Lee štěňata pojmenoval Rin Tin Tin a Nanette podle talismanů pro štěstí oblíbených mezi vojáky ve Francii. Byl to pár panenek vyrobených z příze nebo hedvábí jako symbol mladých milenců, kteří prý přežili bombardování pařížského nádraží na začátku války.

Lee se v roce 1919 vracel zpět do Kalifornie a psy vzal s sebou. Nanette bohužel zemřela na zápal plic a do nového domova nedocestovala.

Po návratu domů začaly Leeho Duncana trápit nesnesitelné křeče, pravděpodobně jako důsledek válečné služby, a najít si práci s tímto postižením bylo velmi těžké. Jediným potěšením mu byl výcvik Rintyho, jak psovi říkal, a trávil mnoho času učením psa všelijakým trikům.

V té době už byl Rin Tin Tin skoro dospělým psem. Měl lesklou a velmi tmavou, téměř černou srst se zlatým mramorováním na nohou, bradě a hrudi. Byl silný a hbitý jako kamzík.

Němečtí ovčáci byli tehdy v Severní Americe poměrně neznámým plemenem, ale jejich obliba rychle rostla. Lee se seznámil s dalšími chovateli a pomohl založit Klub německých ovčáků v Kalifornii.

Lee Duncan se rozhodl přihlásit Rintyho do show v hotelu Ambassador v Los Angeles. Jeho známý Charley Jones právě vyvinul nový typ zpomalené kamery a chtěl ji vyzkoušet natáčením Rintyho, takže se k nim připojil.

Rin Tin Tin vyhrál v kategorii pracovních psů. Charley Jones natočil jeho ladný skok přes poslední překážku a nejen on, ale i Lee Duncan byl výsledkem nadšen. V následujících týdnech přemýšlel, jak dostat psa do Hollywoodu. „Ten film mě tak nadchl, že jsem na něj myslel ve dne v noci,“ později připustil.

Lee Duncan byl psem posedlý a věnoval mu prakticky veškerý čas. Když spolu zrovna netrénovali, a bývalo to několik hodin denně, obcházeli spolu hollywoodská studia, a snažili se zaujmout kohokoli, jenom aby se Rin Tin Tin dostal k filmu.

Navíc v roce 1921 se ve filmu The Silent Call (Tiché volání ) objevil německý ovčák jménem Strongheart. Byl prvním německým ovčákem, který hrál v hollywoodském filmu, a neotřelý vzhled tohoto plemene vyvolal senzaci. Psi byli nyní v Hollywoodu žádaní.

Leemu Duncanovi se podařilo získat pro Rintyho malou roli v melodramatu nazvaném The Man from Hell’s River a to nastartovalo jeho hereckou kariéru.

Jedno z nejmenších studií, Warner Bros., bylo založeno v roce 1918 čtyřmi bratry z Youngstownu v Ohiu, kteří si založili podnik ve stodole na Sunset Boulevard.

Ten den Harry Warner režíroval scénu, ve které měl hrát vlk. Zvíře bylo vypůjčené ze zoo, ale při filmování si moc dobře nevedlo. K natáčení se nachomýtl Lee s Rin Tin Tinem. Vetřel do Rintyho srsti špínu, aby vypadal jako vlk, a přesvědčil Warnera, aby mu dal šanci scénu vyzkoušet. Rinty byl skvělý.

Warner souhlasil, že se podívá na scénář, který Lee pro Rintyho napsal. Jmenoval se Where the North Begins (Kde začíná sever). Během psaní Duncan studoval výrazy psího obličeje. Byl přesvědčen, že Rintyho lze naučit hrát roli včetně emocí jako je láska, loajalita a nenávist. O několik týdnů později dostal Duncan od studia dopis. Warner se rozhodl produkovat jeho scénář a do hlavní role obsadit Rin Tin Tina.

Warner Brothers udělali filmu velkou publicitu a po jeho uvedení do kin po celé zemi se Rin Tin Tin stal přes noc slavným. Z filmu se stal hit a do studia přicházely tisíce dopisů od fanoušků s žádostí o fotku s autogramem. Ty byly podepsány otiskem tlapky a Lee k němu připsal: „Nejvěrněji, Rin Tin Tin.“

Za zmínku stojí fakt, že po smrti Rintyho sestry Nanette si Lee Duncan pořídil novou fenku, kterou pojmenoval Nanette II. Jejich štěňata se po filmovém úspěchu Rin Tin Tina stala velmi žádaným zbožím. Dokonce i celebrity Greta Garbo a Jean Harlow měly každá jeho potomka, stejně jako W. K. Kellogg, magnát ovesných vloček.

Rintyho filmy byly tak ziskové, že mu Warner Bros. platili dva tisíce dolarů týdně. I přesto byl Rin Tin Tin výhodným obchodem. Pokaždé, když bylo studio ve finanční tísni, natočilo film s Rin Tin Tinem a z krize se ihned oklepalo.

Leemu Duncanovi se dostalo všech výsad. Každý den ho vozili na natáčení a měl svoji kancelář na pozemku Warner Bros., kde přebíral poštu fanoušků a dárky, které pro Rin Tin Tina dorazily.

Ze šesti dosud zachovalých němých filmů s Rin Tin Tinem je nejznámějším Clash of the Wolves (Souboj vlků z roku 1925). Rinty hraje napůl psa a napůl vlka jménem Lobo, který žije v divočině jako vůdce vlčí smečky.

Nejdiskutovanější část filmu byla ta, kdy Rin Tin Tin kulhá domů a každých pár kroků se zastaví, aby si olízl zraněnou tlapku. Ve svém doupěti se pak v hrozných bolestech zhroutí vedle Nanette II, která si ve filmu také zahrála. Jeho chování bylo tak realistické, že Lee musel vysvětlovat, že to bylo jen hraní a psovi se žádná újma nestala.

Rin Tin Tin byl obdivován nejenom pro svoji schopnost naučit se jakoukoli roli, ale kromě toho, že byl velmi atletický, dokázal neuvěřitelným způsobem vyjadřovat emoce stejně jako jeho lidští herečtí kolegové. Do té doby to byla věc nevídaná.

Když zrovna nenatáčeli, Lee a Rinty objížděli propagační akce, byli zváni do různých pořadů, na besedy a Rin Tin Tin byl opravdovou filmovou celebritou.

Rok 1927 byl pro Leeho významným rokem. Čtyři filmy, ve kterých hrál Rin Tin Tin, se staly kasovními trháky. Bohužel se v tom roce také rozvedl, protože jeho žena už dál nechtěla žít ve stínu psa.

O dva roky později se poprvé udělovaly Ceny Akademie Oscar. Nejvíce nominací pro nejlepšího herce získal Rin Tin Tin. Ale členové akademie se nakonec rozhodli upravit pravidla tak, že se budou ceny udílet pouze lidským hercům. Rin Tin Tin jenom díky tomu cenu Oscar nezískal.

Rinty natočil pro Warner Brother celkem 26 filmů, posledním z nich byl v roce 1930 Rough Waters (Rozbouřené vody).

Rin Tin Tin zemřel v roce 1932 a ve Spojených státech se jeho smrt se stala velkou zprávou. Pravidelné rozhlasové vysílání bylo přerušeno a později v tom týdnu se vysílal hodinový speciál.

Jeho syn Rin Tin Tin junior pokračoval v otcových šlépějích až do roku 1941. Přímí potomci Rin Tin Tin III a Rin Tin Tin IV spolu s několika nepříbuznými psy účinkovali v televizním seriálu The Adventures of Rin Tin Tin – Rin Tin Tinova dobrodružství (1954–59).

V roce 1960, kdy zemřel i Lee Duncan, Rin Tin Tin dostal svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz