Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velikonoční vajíčka, čokoládoví zajíčci, pomlázka a psi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Česká velikonoční tradice je velmi specifická, co si budeme povídat. Jak ji ale vnímají naši psi?

Článek

Dokud jsem české Velikonoce sama prožívala, ani mě nenapadlo se tím nijak zvlášť zabývat. To teprve až s odstupem času a vzdálenosti mi ta otázka přišla na mysl.

Popravdě řečeno, v našem pomlázkovém trestání, pardon, chtěla jsem říct velkorysém činu k záchraně ženského zdraví a plodnosti, jsem nikdy žádnou zálibu nenašla. Jako mladá holka jsem žila v malém západočeském městečku, kde se tradice obcházení domů čím dál víc „posilněnými“ muži velmi uctívala. Nesnášela jsem to. Navíc ani můj otec si servítky příliš nebral a obě s mamkou jsme ještě dlouho poté kurýrovaly jelita na stehnech.

Ale nemluvím o tom proto, abych hodnotila naši, ze světového pohledu barbarskou, tradici. Nýbrž proto, že v oné době mého dětství, zejména na vesnicích a městečkách, žila většina psů na dvoře nebo v boudě na zahradě a těmto hrdinným akcím přihlížela zpovzdálí, či jich byla ušetřena. A popravdě řečeno, jejich emocemi se tenkrát nikdo stejně nezabýval.

Od té doby se psí život ale změnil. Začlenili jsme je do rodinné smečky. Žijí s námi v domácnosti, někteří spí v našich postelích, leží pod stolem a čekají, co z něj po večeři upadne. Milují své lidičky a my je.

Pomlázka

A teď zničehonic páníček vezme prut a začne honit paničku a holčičky po domě. Ty křičí, výskají, utíkají a schovávají se. Asi se nenajde moc psů, kteří tuhle situaci prožívají se stoickým klidem.

V tom lepším případě pochopí, že se jedná o legraci a chtějí se do hry začlenit. Skáčou, štěkají, přidají se k všeobecnému „veselí.“ Možná se jim ta hra zdá příliš brutální a snaží se ji zklidnit. To ale jenom potud, pokud se páníčkovi neutrhne ruka, šlehání má spíše symbolický charakter a ženy výskají jenom naoko.

Jenomže pak začnou chodit s pomlázkami sousedi, vzdálení příbuzní, kolegové z práce atd. A z některých už to třeba táhne. A pak prosím vás velký pozor.

I při domácích potyčkách má pes velký problém, protože je emočně spřízněn s oběma stranami. Ale pokud se do šlehání pomlázkou angažuje cizí člověk, i jinak klidný pes bude chtít intervenovat a minimálně se pokusí akci zatrhnout. Vmezeří se mezi příchozího a vlastní ženu a štěkáním se bude snažit obě strany oddělit jako rozhodčí.

Vážný problém nastane v případě, když váš pes vyhodnotí akci jako ohrožení vlastních lidí. Jestli si myslíte, že svého psa znáte velmi dobře, uvědomte si, že stres může u psa vyvolat zcela neočekávanou reakci. Navíc už jenom pruty v ruce jsou symbolem ohrožení. Nechci domýšlet důsledky, ale myslete na to, že mezi koledníky jsou často i děti.

Trestat psa za nepřiměřenou reakci není dobrý nápad. On se chová jenom tak, jak mu velí instinkt. A ochrana své rodiny je v jeho hlavičce v tuto chvíli prioritou číslo jedna. Naše kontroverzní tradice jsou mu totiž úplně ukradené.

Prosím vás pěkně, až se budete psychicky i prakticky připravovat na Velikonoční pondělí, vezměte v potaz, že nežijete sami. Případně že s těmi, jež se chystáte vypráskat, bydlí pes. Pro chlupáče, i když to na první pohled nemusíte vidět, je to totiž tak jako tak stres jako hrom. Popřemýšlejte dopředu, jak ho toho pondělního běsnění uchránit.

Zkuste to třeba venku nebo na chodbě, aby u toho pes pokud možno vůbec nebyl. I tak to pro něj bude těžké. Uslyší a ucítí, že se dějí divné věci a nebude moct zasáhnout, což mu pořádně zahýbe dušičkou. Ale aspoň nikomu neublíží.

A jestli vám sousedovic jezevčík utrhne kus nohavice a od té doby na vás bude štěkat pokaždé, když vás ucítí za dveřmi, můžete si za to sami. Nemáte mu co ohrožovat paničku nějakým barevným prutem.

Ještě bych chtěla varovat ty, kteří jsou zvyklí ráno nechat proběhnout psa po parčíku nebo na sídlišti bez vodítka. O velikonočním pondělí si to raději rozmyslete. Po ulicích totiž budou chodit koledníci s divnými předměty v rukou a ještě k tomu možná budou někoho honit. Psí reakce pak může být přirozená, ale rozhodně ne vítaná.

Foto: https://pixabay.com/photos/puggle-dog-bark-puppy-pet-canine-5608251/

Ilustrační foto

A ještě pár velikonočních psích rad na závěr.

Velikonoční vajíčka

Že vám zbydou? Zcela určitě. Jako každý rok budete ještě týden dávat dětem do školy vařená vajíčka a k večeři dělat vajíčkové pomazánky na všechny způsoby. Nepletu se, že?

Váš psí kamarád vám s přebytkem rád pomůže. Vajíčka, i ta natvrdo vařená, mu totiž prospívají. Ale prosím pečlivě oloupat, protože jste je předtím obarvili bůhví čím, a taky nepřehánět. Větší pes klidně slupne jedno vejce za den. Víc mu ale nedávejte. A ti malí? Podle velikosti, ale těm radši jen kousek.

Čokoládoví zajíčci

Tak tady pozor prosím. U čokolády rozhodně neplatí totéž, co u vajíček. Čokoláda patří na seznam pro psa velmi nebezpečných potravin. Nechci strašit, ale projevy mohou oscilovat mezi nevolností až po smrt.

Stalo se to před nedávnem kolegovi z psí školky. Ač jinak velmi uvědomělý a co se týče všech potenciálních nebezpečí vzdělaný, nechal svého italského chrtíka u rodičů. No a pejska nenapadlo nic lepšího než dědečkovi ze stolu stáhnout otevřenou tabulku čokolády a pěkně si na ní pochutnat. Veterinář naštěstí stihl vypumpovat žaludek ještě předtím, než se mu nezvratně poškodily orgány. Ano, nebezpečí je skutečně velké. Tak si ty svátky nepokazte.

Velikonoční beránek

Jestli jej doma nepečete, ale kupujete průmyslově vyráběný v samoobsluze, přečtěte si velmi dobře jeho složení. Pokud beránek obsahuje xylitol, což je typ umělého sladidla, tak psovi ani drobek! Xylitol je totiž smrtelně nebezpečný i ve velmi malých dávkách.

Nechtěla jsem vám Velikonoce znechutit. Užívejte si jak se vám líbí a já vám to ze srdce přeji. Jenom přitom prosím myslete i na blaho svých chlupatých miláčků.

Veselé Velikonoce všem čtenářům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz