Hlavní obsah
Seberozvoj

Harmonické vztahy pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://unsplash.com/@mitch_peanuts

Zdravím vás, chlapi, dneska bych s vámi chtěl sdílet častý vztahový model, který nám znemožňuje tvořit harmonické vztahy.

Článek

Představte si situaci, kdy chce muž se ženou tvořit harmonickou hudbu, která bude pro oba naplňující. Setkají se a začnou spolu hrát. Jenže ono to neladí, hudba není harmonická a přichází zklamání z nenaplněných očekávání. Čím to je? Dneska budu psát hlavně pro muže, i když se téma samozřejmě týká i žen. Jsme v tom spolu a každý se stejnou mírou zodpovědnosti.

Často je nesoulad způsobený tím, že muž se příliš soustředí na to, co a jak hraje žena a snaží se jí přizpůsobit. Svou kytaru pomyslně ladí podle zvuků její kytary a to nefunguje. Není to jeho vina, jako kluk se to naučil se svou mámou – zjistil, když se bude ladit na ní, a ne na sebe, vztah mezi ním a mámou bude fungovat, a ona ho pak bude mít ráda. V dospělosti pouze tento nefunkční dětský model opakuje s očekáváním, že mu to konečně přinese to, co ve vztahu hledá. Jenže, aby dospělé vztahy fungovaly, je nutné tento naučený vztahový model ve svém životě uvidět, pracovat s ním a osvobodit se od něj.

Dospělá a zralá žena netouží po muži, který jí bude následovat a hrát její hudbu, který bude pod tíhou obav a nejistot čekat, co zahraje ona, aby ji náhodou svým autentickým projevem nepopudil nebo nezklamal. Který ve vztahu zapomene sám na sebe, na svoje potřeby, hranice, názory, pocity a bude žít pro ni.

Chce pravdivého a nezávislého spoluhráče, který má dobře osahanou vlastní kytaru a nebojí se hrát to, co mu říká jeho srdce, duše, jeho pravé Já.

Cesta k harmonickému vztahu spočívá v tom být nejprve jasně a do hloubky naladěný sám na sebe, na svou pomyslnou kytaru a její vibrace a hudbu. Být si vědomý sám sebe a svojí bytostné podstaty. Z tohoto hlubšího uvědomění má pak muž jasno, co jsou jeho skutečné potřeby, vidí cestu k jejich naplnění a umí je ve vztahu jasně komunikovat, dobře vidí a respektuje svoje hranice a umí se za ně postavit, umí pravdivě říct ano i ne. Hlubší sebe-uvědomění pravého Já přivádí muže ke zdroji jeho mužské síly a energie, kterou posléze umí projevit nezávisle na vnějších okolnostech.

Je to právě hlubší sebe-uvědomění, které je zdrojem vnitřního naplnění a jasného vědomí – jsem v pořádku, přijímám se a miluji se tak, jak jsem, se vším všudy. Jen když muž nalezne svůj vnitřní zdroj síly a lásky, může být ve vztahu skutečně nezávislý, svobodný a sám sebou. Jinak bude neustále hledat lásku, potvrzení a uznání někde venku – třeba u svojí ženy. Toto očekávání, že naplnění přijde zvenku pak muže vede do vztahových dramat, závislostí, sebe-popírání a přizpůsobování se ženě, od které naplnění chce.

Uvědomování si vlastní podstaty muže narovnává do jeho přirozené velikosti, síly a důstojnosti. Otevírá v něm hlubší úrovně vnímavosti a pozornosti. Také ho to osvobozuje od nadvlády jeho ega a analytické mysli, která má chuť neustále všechno hodnotit, posuzovat a řešit. Je to obrovská životní úleva v sobě objevit hlubší prostor vlastního bytí, ve kterém je lehkost, radost, klid a mír. Tady totiž končí ochota kvůli ostatním lidem, vztahům a vnějšímu naplnění zaprodávat svou duši. Takoví muži jsou dneska cennější než zlato (a ženy to dobře ví).

Pak může muž ve vztahu stát narovnaně s jasným vědomím sebe sama, a se svojí kytarou hraje hudbu svého srdce. Je plně přítomný sám sobě, svojí hudbě a také ženě a její hudbě. To je pro mě osobně předpoklad, ze kterého jsou pak oba schopni tvořit harmonickou hudbu. Spolu hrát a ladit se na vyšší vibraci společného bytí, která oběma zesiluje a prohlubuje jejich vlastní radost a naplnění.

Proto, chlapi, hrajte na svůj nástroj života. Objevujte svůj vlastní tón a hrajte, hrajte, hrajte. Laďte se nejprve na sebe, vše ostatní se podle toho správně poskládá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz