Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak poznat, jestli ze vztahu odejít, nebo zůstat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://unsplash.com/@buchstabenhausen

Na mužském kruhu se mě jeden muž zeptal na otázku, na kterou hledá odpověď celá řada mužů i žen, proto svou odpověď sdílím veřejně i tady.

Článek

Otázka zněla - už nám to poslední dobou se ženou moc neklape, mám ji rád a nechci ty společné roky zahodit, ale nejsem tam už dlouho spokojený. Do toho začala mluvit o tom, že bychom měli udělat ve vztahu další krok a mít dítě. Jak poznám, jestli ve vztahu zůstat, nebo odejít? Hodně o tom přemýšlím, nechci se rozhodnout špatně.

.......

Když o tom budeš moc přemýšlet a všechno analyzovat, budeš ve vztahu přítomný maximálně na 50 %. Budeš tam napůl, nebudeš tam úplně, a právě proto, že nebudeš ve vztahu úplně, nebudeš mít možnost zjistit a vnímat pravdu.

Když tam budeš napůl, i tvoje štěstí a radost bude poloviční, tvůj dobrý pocit ze vztahu a spokojenost bude poloviční, tvoje láska a důvěra bude poloviční, i tvoje žena uvidí polovičního muže, tvoje síla a klid - všechno bude poloviční. Chápu tě, v polovičatosti se nedá dlouho žít, tvoje niterná podstata se nikdy jen s půlkou nesmíří, život se vždycky vyvíjí do plnosti. A i ty máš na plnost právo. Dokud tam ale budeš napůl, pochyby a nejistota tě bude pronásledovat, ať se jich budeš snažit zbavit sebevíc. Žádná metoda ti nepomůže je setřást tak, aniž by se k tobě zase nevrátily.

Zkus tohle.

Dej do vztahu všechno. Dej do vztahu sám sebe plně a totálně a uvidíš. Nemyslím tím, abys do vztahu dával ještě víc pozornosti, abys věci ještě víc řešil, aby ses jí snažil zavděčit nebo ji zaujmul ji.

Nedávej do vztahu víc a víc ze sebe - dávej tam víc a víc sebe.

V tom je obrovský rozdíl. Nechci, abys kvůli vztahu popíral to, kdo jsi, svou energii, svoje potřeby, hranice a přání, abys ses pro vztah obětoval s očekáváním dobrého konce.

Říkám - dej do vztahu sám sebe, buď ve vztahu sám sebou, buď tam bez obav, beze strachu, bez pochyb, co můžeš a co ne, co bys měl dělat a čemu by ses měl vyhnout. Uvolni se. Buď tam svobodný. Co ti brání? Aspoň na chvíli si to dovol. Jen si to zkus představit, jaké by to mohlo být a dej tomu volný průchod.

Vnímej tam sám sebe a projevuj svou vnitřní sílu. Kdo jsi bez svých strachů a nejistot? Vnímej svoje hranice a potřeby a komunikuj je. Buď tam pravdivý a autentický. Postav se za sebe. Narovnej se tam - svou mužskou sílu a důstojnost, neuhýbej před ničím, všimni si svojí masky a odvaž se jí sundat a ukázat, kdo ve skutečnosti jsi. Ukaž se i ve svojí citlivosti a zranitelnosti.

Buď takhle ve vztahu měsíc a pak uvidíš, zda tam budeš chtít zůstat, nebo odejít. Uvidíš, jakou změnu to do tvého vztahu přinese, jak na tebe bude reagovat tvoje žena. Pak uvidíš, co má smysl a co ne. Měsíc naplno je víc než deset let napůl!

Tvoje vědění bude vycházet ze zkušenosti, z hlubšího poznání a ne z teoretických analýz a přemýšlení „když udělám tohle, mohlo by se stát tohle“.

Odvaž se pohlédnout sám sobě do očí a vnímat svou vnitřní pravdu. Máš strach, že o ni přijdeš, ale taky máš strach z toho, když zůstaneš? Chceš se dál nechat svým strachem ovládat? Pohlédni do středu svojí vnitřní síly a pozoruj, co se s tvým strachem stane.

Odvaž se vnímat svou podstatu a být sám sebou. Máš v sobě kompas, který ví, nemusíš všechno vymýšlet. Ve skutečnosti čím víc vymýšlíš, tím jsi od svého kompasu a vnitřní moudrosti dál. Začni k němu obracet svou pozornost, on ti ukáže cestu. Medituj nad ním, medituj s ním. Pak budeš vědět, pak budeš pravdu cítit ve svých kostech a budeš to vědět jistojistě - tak jasně, že to žádná zpochybňující myšlenka nedokáže otrávit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz