Hlavní obsah
Seberozvoj

Narodil ses jako svobodná bytost a možná umřeš jako vězeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com/ghumuntu

Vězeň vlastních strachů, cizích očekávání a nároků. Vězeň povinností, úkolů, výkonů a výsledků.

Článek

Narodil ses jako svobodná bytost a možná umřeš jako vězeň.

Vězeň touhy po dokonalosti a stavu „konečně jsem/mám dost“.

Vězeň vlastní komfortní zóny.

Vězeň převzatých myšlenek a názorů, které tě sabotují a omezují tvůj pravý potenciál.

Narodil ses jako svobodná bytost, ale nežiješ tak. Nechal sis svou existenci redukovat na plnění cizích představ o úspěchu a spokojenosti, které zoufale selhávají a ty s nimi.

Jako dítě jsi neměl na výběr. Musel jsi poslouchat, musel jsi přebírat cizí „pravdu“, učil ses dávat a obětovat svůj život pro satisfakci ostatních.

Musel ses naučit dokonale popírat svou přirozenost a opravdovost. Stal ses mistrem v potlačení sebe sama, svojí síly, vitality, vnitřní moudrosti a intuice.

Naučil ses zpochybňovat sám sebe a místo toho následovat autority a spoléhat na ně … protože vždycky nad tebou byl někdo, kdo věděl líp, jak máš žít, jak se máš chovat, co si máš myslet a cítit, jaký bys měl být, na co máš, co si zasloužíš a co ještě ne.

Není to tvoje vina, nedává smysl se za to odsuzovat a shazovat. Jednou zjistíš, že nemá cenu za to sám sebe odmítat a trestat. Tak si odpusť, potřebuješ soucit, ne kata.

Tenkrát jsi neměl na výběr, ale dnes už máš. Když se nebudeš vymlouvat a schovávat ve svojí minulosti, můžeš celý svůj život od základů proměnit.

Byl jsi vychován společností a lidmi, kteří zapomněli na svou pravou podstatu, na lásku, na vlastní citlivost a zranitelnost.

Zapomněli na svou sílu a důstojnost. Uvěřili sebe destruktivní iluzi, že „jistota“ ve vězení je víc než svoboda. Zapomněli, protože museli zapomenout, aby přežili v tom šílenství okolo. Byli přinuceni sami sebe a svoje sny uspat.

Ale ty už nemusíš. Jseš tady.

Tak na co čekáš?

alesismail.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz