Hlavní obsah
Seberozvoj

Popírání vlastního stínu a touha po štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: https://unsplash.com/@martino_pietropoli

Světlo, světlo, všude světlo. Když se rozhlížím po scéně osobního rozvoje, všude vidím štěstí, radost, splněné přání, zázračné metody a nekonečnou pozitivitu. Všude to září, úsměvy a úspěchy.

Článek

O to víc mě to ponouká zakřičet - lidi podívejte se taky na svůj stín. Patří k vám, není to chyba ani nedostatek. Mít stín je v pořádku. Neutíkejte od něj, nepotlačujte ho, nesnažte se ho tak úzkostně vytěsnit a necítit.

Nefunguje to, stejně vás dožene a o to víc bude vaše myšlení, prožívání i chování ovládat. Popírat stín s představou směřování ke světlu působí jenom další utrpení. Je to život strávený ve vnitřním „duchovním exilu“.

Plné světlo se může v člověku stejně rozvinout jen tehdy, pokud přijme i svůj stín, prozkoumá ho a obejme. Neříkám, že je tam nutné strávit celý život a pořád se babrat v tom, co bylo a co bolelo.

Není nutné se svými strachy zabývat donekonečna, ale také nemá smysl je přehlížet a snažit se je povrchním pozitivním přístupem založeným na vyhýbání se hlubšímu uvědomění vymazat. I ve „zpracovávání stínu“ lze samozřejmě uvíznout déle, než je zdrávo, ale o tom budu psát někdy příště.

Do stínu je potřeba se vědomě ponořit, aby mohl člověk prozkoumat a uvidět, co se skrývá v prostoru za ním, protože právě tam žije ten skutečný poklad.

Ničím neomezený svobodný prostor vnitřní síly. V této hlubší úrovni neexistuje strach ani nejistota, jen láska, klid a přijetí. Tady leží zdroj životní kreativní energie.

Tedy paradoxně to, po čem každý člověk nejvíc touží, když se stínu vyhýbá.

Uvědomit si do hloubky svoje emocionální zranění nemusí být vždycky komfortní a je to část cesty, která není populární a nejde dobře marketingově prodat.

Ale zrovna tahle fáze nejde přeskočit, nelze se jí vyhnout, tady žádná duchovní zkratka neexistuje, člověk musí každou část cesty poctivě projít, aby proniknul k vlastní síle, lásce i světlu.

Aby se ze světa krásných představ a teoretických znalostí dostal blíže pravdě a životu. Aby svoje poznání uměl žít naplno i v každodenních situacích.

Stín také potřebuje pozornost, pořád po ní volá a čím víc před ním člověk prchá, tím intenzivněji se stín hlásí o slovo. To už perfektně vystihl Carl Jung - čím víc člověk něco v sobě popírá, tím víc ho to ovládá. Pro stín to platí dvojnásob.

Lidé, kteří popírají svou agresivní část, jsou přeplnění vztekem. Ten pak ničí je nebo všechny okolo.

Lidé, kteří popírají svoje nenaplněné potřeby se stávají jejich otroky.

Lidé, kteří odmítají smutek a touží se cítit pořád dobře, končí hluboce zklamaní a nešťastní.

Cokoli vytěsněného se nikdy nepřestane hlásit o naší pozornost.

Vnímám to jako projev vnitřní moudrosti, která moc dobře ví, že dokud člověk do stínu nezačne svítit světlem svojí pozornosti a nezačne na světlo vynášet všechny ty potlačené emoce a zážitky, nikdy se vnitřně neuzdraví, nezesílí a nevyroste tak, aby mohl žít svůj plný potenciál a poslání.

Dokud člověk temné úrovně sebe sama neprozáří hlubším poznáním, soucitem a laskavostí, může se celý život hnát za představou světla, sebevědomí a vznešených pravd, ale bude to neúplné, křehké a neautentické.

Člověk může změnit jen to, co vidí. Na co se odmítá podívat, nikdy nemůže proměnit k lepšímu. Jen upřímný kontakt s vlastním stínem člověku dává možnost se osvobodit od jeho temných tendencí a strategií – a přiblížit se vnitřnímu světlu.

Proto nahlédnutí svých strachů a zranění, svých stínových programů kontroly, podceňování, zavděčování a odmítání sebe sama otevírá cestu, aby se od toho člověk mohl osvobodit a objevit sám sebe - svou autentickou sílu a energii.

Světlo a láska, za kterou se všichni honíme není nikde venku. Celou dobu existovala a existuje uvnitř nás – jen bývá zhusta překryta nenahlédnutým stínem, přes který jí můžeme těžko cítit.

Stín není překážka na cestě za světlem, je to příležitost.

Přijetí stínu a jeho proniknutí je opravdová cesta k lásce a ke světlu. Síla vaší bdělé pozornosti a upřímná ochota je ostří čepele, kterému žádný stín neodolá.

alesismail.cz

vzmuz.se

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz